Újabb viharfelhők a posta felett

Egyre több a zűrös ügy az egyik legnagyobb állami cég körül, amelyet Lázár János felügyel.

Wiedemann Tamás
2016. 07. 19. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista kormányok is fejőstehénnek nézték az állami tulajdonban levő Magyar Postát, de úgy tűnik, hogy a Fidesz hatalomra kerülésével sem változott a helyzet: a párt holdudvarához köthető szerencselovagok tűntek fel a köztulajdonban lévő cég háza táján. A sors fintora, hogy éppen egy szocialista képviselő, Szakács László tett feljelentést tegnap ismeretlen tettes ellen a posta furcsa belső ügyletei miatt. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a vagyontörvény kijátszásával a magyar állam elveszítette meghatározó befolyását a Magyar Posta felett. Bár az állam tulajdonrésze nem változott a 14 milliárd forint értékű postában, egyetlen részvény 50 millió forintért történő eladásával fontos irányítási jogok kerültek ki az állam kezéből. Ez felveti a hűtlen és a hanyag kezelés, a hivatali visszaélés gyanúját, ráadásul a képviselő szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség a döntések előkészítésekor megkerülte a vagyontörvényt. – A posta nemzeti jelentőségű, kiemelt vagyon, a magyar állam tulajdonrésze soha nem eshet 75 százalék plusz egy szavazat alá, azaz az állam minden döntést meg kell hogy tudjon hozni egyedül – közölte. Azonban 2013 végén a posta közgyűlése piacra bocsátott egy B sorozatú elsőbbségi részvényt, amelynek névértéke száz forint volt. Ezt a részvényt 50 millió forintért eladták az akkor még állami tulajdonban lévő Takarékbanknak (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.), amelyet 2014 februárjában értékesítettek a Spéder Zoltán nevével fémjelzett FHB-csoportnak. Ekkor szerzett az FHB 54 százalékos, irányító részesedést a Takarékbankban. Egy hónappal később a posta közgyűlése a száz forint névértékű részvénnyel járó jogosultságokat tovább bővítette mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. – Míg korábban ennek a B részvénynek a tulajdonosa csak arra volt jogosult, hogy megmondja, ki legyen a könyvvizsgáló, ezen döntés után az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak felét is a részvény tulajdonosa jelölhette ki – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Elmondta, ma az állam talán még a vezérigazgatót sem tudja leváltani. Szakács László szerint ezek olyan irányítási jogok, amelyek egészen biztosan csak a magánbefektető érdekeit szolgálják. Mint ismeretes, ebben az időszakban a posta Németh Lászlóné felügyelete alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozott, majd onnan 2014-ben átkerült a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez.

Ahogy lapunk beszámolt róla, a Magyar Posta ezer szállal kötődik Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó üzleti köreihez. Szarka Zsolt, a posta vezérigazgatója eleve az FHB-tól érkezett. A postai cégek részleges privatizálása során szinte kivétel nélkül Spéder Zoltánhoz köthető cégek kerültek előnyös helyzetbe. Nyílt pályázat nélkül privatizálta a hivatal például a Magyar Posta Oktatási Szolgáltató Kft. (MPO) felét. A belső munkatársak képzésével foglalkozó cég vételárát nem hozták nyilvánosságra, csak annyit tudni, hogy 40 százalékos tulajdonrész a Takarékbankhoz, míg tíz százalék a Dom-P Zrt.-hez került. A Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. így elvesztette korábbi irányító befolyását a cégben, sőt az okiratok szerint a vezérigazgatót a kisebbségi tulajdonos, a Takarékbank jelölheti. A Magyar Posta saját pénzszállító cégét is hasonló arányban privatizálták. Az MPT Security Magyar Posta Takarék Biztonsági és Logisztikai Zrt. (korábbi nevén JNT Security Kft.) tíz százalékát az FHB Jelzálogbank Nyrt., míg negyven százalékát a TakarékBank vásárolta meg. Kérdés, hogy a posta miért és mennyiért adta el a cég felét többségében magántulajdonú vállalatoknak, de még titokzatosabb, hogy miért mondott le a pénzszállító cégben is az irányítási jogáról, holott a postai vagyonkezelő a legnagyobb résztulajdonos. Azt sem tudni, mekkora díjat fizet a posta a hivatalokban elhelyezett bankkártyás terminálok esetében, amelyeken az ügyfelek a számláikat fizetik be. Ezt a szolgáltatást ugyanis a Magyar Kártya Zrt. nyújtja, amelynek 95 százalékos tulajdonosa az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.