Akadozik az EU-s pénzlehívás

Továbbra is az államkasszából fizetjük az új pályázatok győzteseit.

Gyöngyösi Balázs
2016. 08. 09. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2014–2020-as európai uniós támogatási ciklus során eddig csak előleget fizetett az Európai Bizottság hazánknak, a fejlesztések során keletkező számlákat még nem ellentételezett Brüsszel – derült ki a Miniszterelnökség tájékoztatásából. Ez azt jelenti, hogy tényleges forráslehívás még mindig nem történt a Magyarország rendelkezésére álló több mint 34 milliárd eurónyi keretből, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelenthet hazánknak. A győztes pályázókat így eddig a központi költségvetés kockázatára és terhére fizette ki a kabinet: a legfrissebb adatok alapján a vidékfejlesztési programmal együtt július 25-ig az államkasszából 387 milliárd forint kifizetése történt meg. Ez akkor válhat majd uniós pénzzé, ha az EU rendben találja a beruházásokat, és utólag ellentételezi a támogatási szerződésben megszabott összeghatárig a kiadásokat. Erre legkésőbb 2022-ig kerülhet sor, a fejlesztési időszak ugyanis hét plusz két évre nyúlik.

Lapunk érdeklődésére a Lázár János által vezetett tárca közölte: a kezdeti előfinanszírozás és az éves előlegek már folyósított összegei 321 milliárd forintot tesznek ki, az időközi költségnyilatkozat utalása azonban még várat magára. A kancellária azt is elárulta, hogy 2014–2020-as pályázati pénzekhez kötődő számlákat csak és kizárólag az ifjúsági garanciaprogram kapcsán küldtek ki ellentételezésre az uniós intézménynek. Ezt még májusban nyújtotta be a kormány, 2,8 milliárd forintos tételről van szó, a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programhoz kapcsolódó felhívás pénzügyi elszámolásában azonban nem született még döntés. Amikor korábban faggattuk a Miniszterelnökséget a brüsszeli testülettel történő meglehetősen körülményes és legkevésbé sem hatékony együttműködésről, azt a választ kaptuk, hogy várakozásaik szerint az év második felétől több száz milliárd forintos nagyságrendben indulhat meg a forráslehívás.

Megtudtuk azt is, hogy van még bőven vitás ügy Brüsszellel. A Miniszterelnökség arról tájékoztatta lapunkat, hogy a 2007–2013-as uniós ciklus 15 magyarországi operatív programja közül 10 jelenleg is fel van függesztve részben vagy egészben. Ezek a közlekedési (Közop) és a regionális programot (Rop) érintő aszfaltügy; a környezet és energia (Keop) területéhez tartozó közvilágítás; a társadalmi infrastruktúrán (Tiop) belül az első szintű irányítás és kiválasztási eljárás; illetve a már említett Ropnál a túlárazás. A felfüggesztéssel érintett összeg a Közopnál 985 millió euró, a Tiopnál 545, a Keopnál 206, a Ropnál pedig hárommillió euró. Ez összesen 1739 millió euró, azaz 558,94 milliárd forint. A Miniszterelnökség hangsúlyozta, hogy ezekben a számokban a benyújtott és benyújtás előtti tételek is benne vannak, és fontos hangsúlyozni, hogy az Európai Bizottság a keret öt százalékát zárásig visszatartja – ez a kapott adatok alapján mintegy 27,9 milliárd forint. A kancellária a Közop, a Támop, a Tiop és a Rop esetében vár utalást projektzárás előtt.

Komoly teher ez tehát az előző, 2007–2013-as ciklusból, a jelenlegit, a 2014–2020-as tekintve pedig jelenleg minimális esély mutatkozik a Lázár-féle 2048 milliárd forintos kifizetési ígéret teljesítésére. A tárcavezető azt mondta, év végéig ennyi pénzt mindenképp eljuttat a kormány a győztes pályázókhoz. Ebből a tortából a gazdaságfejlesztés hasítaná ki a legnagyobb szeletet 586 milliárd forinttal, utána következne csak a vidékfejlesztés (288) és a közlekedés (280) területe. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elképzelése szerint 276 milliárd forintot kapnának decemberig a regionális fejlesztések, 276-ot a környezet és energetika, 219 milliárd jutna humánfejlesztésre, 67 közigazgatásra, 62 a központi régióra, hárommilliárd forint pedig halászatra. Ambiciózus elképzelések, csakhogy a valóság azt mutatja, korántsem zökkenőmentes a pénzlehívás. Ennek egyrészt az lehet az oka, hogy a magyar félnek a fejlesztési irányokat konkretizáló operatív programokat túl hosszú időbe telt olyan formába öntenie, hogy azokat az Európai Bizottság is el tudja fogadni, másrészt a tavalyi év a 2007–2013-as időszak lezárása jegyében telt. A Brüsszel–Budapest viták annyira megterhelték a fejlesztéspolitikai rendszert, hogy a jelek szerint nem maradt elegendő hazai energia a 2014–2020-as költségvetési ciklus hatékony elindítására. A Miniszterelnökség várakozásai szerint az év második felétől azonban több száz milliárd forintos nagyságrendben indulhatnak a forráslehívások.

A hatékony forráslehívás akadálya lehet az is, hogy túl kevés a pályázatértékelő szakember. Az LMP szerint legalábbis ez lehet az egyik oka, hogy egyes esetekben több hónapig tart az elbírálás, így az értékelés jelenlegi üteme mellett nem biztosított a 2020-ig rendelkezésre álló uniós források lehívása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.