Fazekast kérlelik a hazai méhészek

Az ágazat képviselői tartanak a neonikotinoid-tartalmú szerek hatásától.

Tóth László Levente
2016. 08. 09. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben hívták fel Fazekas Sándor agárminiszter figyelmét az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) képviselői arra a tényre, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyt adott olyan növényvédő szerek használatára, amelyeket az EU tilt azokon a területeken, ahol mézelő méheket tartanak. Az OMME levelében hangsúlyozza: mivel nem kutatók, a hazai méhésztársadalom nevében szakmailag nem szeretnék értékelni sem az EU korlátozó intézkedését, sem a hazai megengedő hozzáállást, mindenképpen szeretnék jelezni ugyanakkor a hazai hatóság döntésével kapcsolatos aggodalmaikat. A méhészek kérik a minisztert: amíg él az EU egyes neonikotinoidok felhasználását korlátozó intézkedése, ne adjon ki a hazai hatóság újabb és újabb engedélyeket. Várjuk meg az EU döntését az ügyben, ami több éven át tartó, széles körű nemzetközi kutatások eredményein, következtetésein fog alapulni – indítványozzák. A magyar méhészek kérésük alapjául kiemelték: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013. januári jelentésében a környezetre károsnak minősítette a neonikotinoidokat, s ez alapján döntött az EU a felfüggesztésükről. A hazai méhcsaládok egészségi állapota pedig az ország sok méhészetében gyenge – bár ennek pontos okai nem világosak.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a méhek egyes megbetegedéseit pont a kifogásolt hatóanyagú vegyszerek, illetve csávázott vetőmagok használatával hozzák összefüggésbe. A neonikotinoidok használata mellett érvelők ugyanakkor azt mondják, a hatóanyag és a méhek megbetegedése között nem lehet bizonyítani az összefüggést, a szer betiltása viszont bizonyítható károkat okoz a mezőgazdaságnak.

Fazekas Sándor egyelőre nem válaszolt a levélre, de ahogy az OMME elnökétől megtudtuk, a méhésztársadalom nem is vár választ a megkeresésre. Éppen csak a figyelmet szerették volna felhívni egy szerintük komoly problémára. Bross Péter lapunknak elmondta azt is, hogy a méhészek nem zártak jó évet, kevés méz termett, és jó ára sincs a termékeknek, így halmozódnak a készletek. A piacot továbbra is zavarja a távol-keleti „álméz”, az EU ugyanis ez év végére ígérte az ügyben lassan két éve folyó, átfogó vizsgálatok végét. A méhészek sokan is vannak, az OMME-elnök szerint nem biztos, hogy 13 méhcsaládnak kell jutni Magyarország minden egyes négyzetkilométerére. Ezzel a méhsűrűség az EU tagállamai tekintetében immáron nálunk a legmagasabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.