Nem így fehéredik a gazdaság

A bírságolás helyett a megugró adóbevétel lenne valós eredmény.

Gyöngyösi Balázs
2016. 08. 24. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online pénztárgéphez és az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszerhez (ekáer) hasonlóan várhatóan a cégek számlázásának most felvetett adóhatósági bekötése sem fehéríti érdemben a gazdaságot, különben az már patyolattiszta lenne – mondta a Magyar Nemzetnek Angyal József. Az okleveles adószakértő azzal kapcsolatban állította ezt, hogy a Magyar Idők megírta: jövő júliustól minden olyan számla adatai beérkezhetnek majd elektronikus úton a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), amelyek 100 ezer forintnál nagyobb összegű adót tartalmaznak. A szakértő rávilágított: akkor lenne szó valóban a feketegazdaság elleni küzdelemről, ha a NAV adóbevételei nőnének, de helyette csak a bírságok összege gyarapodik. Úgy látja, ez egy újabb átgondolatlan ötlet, amely olyan adminisztrációs pluszterhet jelentene az öt-tíz fős kis cégeknek, hogy attól csődbe is mehetnek. Legfeljebb azoknál a nagyobb vállalatoknál kivitelezhető az átállás, ahol van külön számlázási és szoftverfejlesztési osztály, de értelme ott sem lenne sok. Angyal József szerint nyoma sincs a 2011-ben meghirdetett 500 milliárd forintos bürokráciacsökkentő programnak, a NAV pedig ahelyett hogy segítené, inkább bírságolja, rettegésben tartja a vállalkozásokat.

Mint mondta, az általános forgalmi adó esetében nem éves, hanem jelenleg is havi bevallás van érvényben, így az adóhivatalt az aligha segíti a fiktív számlák és a nagy kárt okozó áfacsalások leleplezésében, ha két héttel hamarabb vagy akár azonnal látja a számlázási adatokat. Az adószakértő kifejtette, hogy gyakorlati jelentősége annak sincs, hogy az eddigi egymillió forint helyett most már 100 ezer forintnyi adótartam felett lát rá a hivatal a számlaadatokra, így ebbe a körbe már a 400-500 ezres számlák is beletartoznak. Szerinte a megoldást egy ingyenes, a NAV honlapjáról letölthető elektronikus számlatömb jelentené, amely segítené a nyomon követhetőséget és a számon kérhetőséget, mégsem róna felesleges pluszterhet a versenyszférára.

– Adatdömpingre készülhet jövő júliustól a NAV, de ma már annyi adózással kapcsolatos információ hozzáférhető, hogy a szervezetnek feladata és kötelessége is rávilágítani az összefüggésekre – fogalmazott lapunknak, a szakértővel ellentétben derűlátóan, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke. Parragh László emlékeztetett, ezt a lépést az MKIK már jó ideje szorgalmazza, és a feketegazdaság visszaszorításában bízva várja a fejleményeket. Úgy látja, kulcsfontosságú kérdés lesz, ezzel a lépéssel valóban sikerül-e sarokba szorítani a fantomcégeket. Az áfacsalások kapcsán lapunknak a következő példát hozta fel: ha a legkisebb falu legkisebb üzletében eladnak egy pohár tejfölt, akkor azt az elektronikus pénztárgépen keresztül a NAV azonnal látja. Ha viszont egy lakótelepi lakásban létrejön egy kft., amely elad tízkamionnyi cukrot, és annak az áfájával az érintettek elkezdenek trükközni, arról a hivatal nem szerez tudomást (legfeljebb akkor, amikor a pénz már eltűnt). Parragh állítja, ha minél több számlacselekmény jelenik meg a rendszerben, jóval könnyebb lesz a jövőben kiszűrni az ilyen és ehhez hasonló eseteket.

A jövő júliusra időzített, az ekáert is érintő változásokról a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszélt a Magyar Időknek. Tamásné Czinege Csilla elmondta: 2017 nyarától az lesz a változás, hogy az adóhivatal nemcsak a kamionnal való szállítás idejét, helyét, útvonalát ismeri meg azonnal, de látni fogja az ügyletről szóló számla tartalmát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.