Végül a Romániából érkező víz is káros lehet

Attól tartanak a szakértők, hogy a 600 kilométeres csövön érkező ivóvíz klórosabb lehet a megengedettnél.

Konopás Noémi
2016. 08. 10. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem feltétlenül szükséges Magyarországon vizet importálni, a hosszú vezetékekben a klórral stabilizált víz nem biztos, hogy túl jó ivóvízzé válik a cső végén” – nyilatkozta portálunknak Borsos Ferenc, a 25 éve ivóvízkezeléssel foglalkozó Hidrofilt Kft. kutatásfejlesztési tanácsadója. A szakértő ezt annak kapcsán mondta, hogy a Világgazdaság keddi számában Csák Gyula, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója bejelentette: jövő nyártól részben romániai ivóvízzel láthatja el az alföldi lakosságot a vállalat. A cég azért készül az ivóvízimportra, mert saját kútjai vizében egészségre káros anyagok – többek között arzén, mangán, bór, nitrátok – találhatók. A lap értesülései szerint a beruházásra az Alföldvíz és az aradi víziközmű-társaság vegyes vállalatot hozott létre. A romániai létesítmény megépítése mintegy 2,3 milliárd forintba került, ezt az Alföldvíz hosszú távra meghitelezte leányvállalatának. A tervek szerint 2017 júniusától 600 kilométeres hálózaton keresztül érkezne az alföldi fogyasztókhoz a természeti kincs.

Az alföldi régió bizonyos területein a vízbázis valóban egészségre káros anyagokat tartalmaz, de vannak technológiák, amelyekkel megoldható lenne a tisztítás Borsos Ferenc szerint. A szakértő a vízimport egyik lehetséges veszélyének említette, hogy a 600 kilométeres csővezetékszakaszon csírátlanítási céllal folyamatosan pótolni kell a klórt. Az anyagból a pótlás következtében viszont egyre nagyobb mennyiséget visznek a vízbe, aminek hatására klórozott szénhidrogének képződhetnek. Azt, hogy a cső végére jutó, a fogyasztó poharába kerülő víz az előírásoknak megfelelő lesz-e, függ a „nyers víz” minőségétől és szervesanyag-tartalmától. Sajnos a klórozott szerves vegyületek között nagyon sok az emberi szervezetre különösen veszélyes anyag, egyeseknek bizonyítottan rákkeltő hatása van.

Arra a kérdésünkre, hogy többe kerül-e a vizet tisztítani, mint több száz kilométeres vezetékeken importálni, Borsos nem tudott pontos választ adni. Azt azonban közölte, hogy a helyes gazdasági döntéshez és a legjobb megoldáshoz mérlegelni kellene az alternatív megoldásokkal elérhető vízminőséget, valamint az üzemeltetési és beruházási költségeket.

„Nem lenne szabad más országokból ivóvizet importálni, ne tegyük függővé a vízellátásunkat egy másik országtól” – nyilatkozta portálunknak Záray Gyula professzor, vízkémikus, az ELTE Környezettudományi Kutatóközpontjának vezetője, az MTA Ökológiai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója. Záray stratégiai szempontból helytelen döntésnek nevezte az ivóvízimportot. Véleménye szerint biztonságosabb a hazai ivóvízbázisokon alapuló vízellátásra berendezkedni. Érthetetlennek nevezte, hogy miközben több milliárdot költött az ország a különböző víztisztító technológiák kifejlesztésére, végül úgy tűnik, hogy részben vízimporttal oldanák meg a kérdést.

Az ismert mérgező anyagok között talán az arzénnel kapcsolatban van a legtöbb ismeretünk, rákkeltő hatásáról egyértelmű epidemiológiai bizonyítékokkal rendelkezünk – olvasható az Országos Környezetegészségügyi Intézet által jegyzett, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján elérhető tanulmányban. Itt szerepel az is, hogy 1958-ban az arzén legmagasabb megengedhető koncentrációját a WHO Nemzetközi Ivóvíz Szabványa 200 mikrogramm/literben jelölte meg, 1993-ban 10 mikrogramm/literre módosítva ezt a határértéket. Az Európai Unió 1998-ban elfogadott, az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló irányelvben átvette a WHO 10 mikrogramm/literre vonatkozó ajánlását, és 2003. december 25-ei hatállyal minden tagállamra kötelezővé tette.

Záray elmondta, hogy elvileg Magyarországon akár 30 mikrogramm/liter határérték is megengedhető lenne tekintettel arra, hogy a határérték megállapításánál az élelmiszerekkel napi átlagban számított arzénbevitelt vették alapul, amelynek fő forrását számos európai országban a tengeri halak és kagylók jelentik. Mivel hazánkban a halfogyasztás viszonylag csekély és főleg édesvízi környezetben tenyésztett halakat fogyasztunk, az ivóvíz nagyobb arzénkoncentrációja adott mértékben még tolerálható lenne. Egyúttal hangsúlyozni kell, hogy a határérték nem tesz különbséget a különböző toxicitással bíró szervetlen vagy szerves arzénvegyületekre vonatkozóan. Ezért szükség lenne a határérték e tekintetben történő felülvizsgálatára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.