A klímaváltozás eltüntetheti a kávét a földről

2050-re ötven százalékkal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas területek.

HZS
2016. 09. 05. 15:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik, eltűnhet a kávé a földről. Szakemberek úgy vélik, 2050-re az emelkedő hőmérséklet, a kártevők és a gombák miatt ötven százalékkal csökkenhetnek a kávétermesztésre alkalmas mezőgazdasági területek – olvasható a The Independenten. A brit portál a klímakutató intézet előrejelzését közölve írja: a vadon termő növény 2080-ra teljesen eltűnhet a bolygó felszínéről.

A kávénövények eltűnése 120 millió emberre lehet hatással – mármint a kávét fogyasztókon kívül: a kávébab nagyjából ennyi lakosnak nyújt napi megélhetést, miközben hetven olyan ország van, amelynek iparában központi szerepet játszik a kávé. A kávétermesztők többsége kisebb gazdaságokban termeli a kávébabot, ami azt jelenti, hogy igen érzékeny a piac változásaira, ez pedig felerősíti a klímaváltozás gazdasági hatásait.

Az egyre szélsőségesebb időjárás a fő kávétermesztési régiókban ellátási hiányt eredményezhet, a magasabb hőmérséklet pedig rontja az ízt és az aromát. A következő évtizedekben a termelési tevékenység eltávolodhat az Egyenlítő közeléből, és az erdősebb területek felé „veheti az irányt”, ami azonban erdőirtással járhat.

Ám nem csak az emelkedő hőmérséklet okozhat kárt a növényeknek. Az éghajlatváltozás várhatóan a növényt károsító gombák terjedését is magával hozhatja. Érdekesség, hogy Kolumbiában olyan gombafélék jelentek meg a hegyvidéki területeken, amilyenek korábban a túlságosan hideg klíma miatt nem tudtak volna életben maradni.

A tanulmány által keltett aggodalmak nem alaptalanok. Közép-Amerikában például 2012-ben a szokatlanul magas hőmérséklet és az esőzések miatt a növények megfertőződtek, ezért 350 ezer földmunkás vesztette el állását.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.