A monetáris tanács támogatta az alapkamat tartását

Úgy ítélték meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik.

MTI
2016. 09. 07. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett dokumentum szerint a 0,90 százalékos alapkamat tartása mellett szavazott Báger Gusztáv, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Nagy Márton és Pleschinger Gyula.

Windisch László nem volt jelen az ülésen, Bártfai-Mager Andrea pedig – miután a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak nevezte ki a kormány július elején –, lemondott monetáris tanácsi tagságáról, és helyette új tagot még nem neveztek ki.

A rövidített jegyzőkönyv szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján – 8 félév – a reálgazdaságnak egyre kevésbé van inflációt csökkentő hatása.

A tanács úgy látja, a nemzetgazdaságban fizetett bérek növekedési üteme változatlanul erőteljes, ami az élénkülő lakossági fogyasztáson keresztül a maginfláció fokozatos emelkedése irányába hat. Az infláció az előrejelzési időszakban elmarad a 3 százalékos céltól, és csak 2018 első felében ér annak közelébe.

A makrogazdasági fejleményeket áttekintve a tanácstagok egyetértettek abban, hogy a magyar gazdaság fundamentumai és az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából az előző kamatdöntés óta nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi kamatszint megváltoztatását indokolná.

Több tanácstag is kiemelte, hogy az eszköztár júliusban bejelentett módosítása látványos eredményeket ért el. A pénzpiaci hozamok a bejelentést követően valamennyi fontos szegmensben mérséklődtek. Egy tanácstag szerint a historikusan alacsony globális semleges reálkamatszint szűkíti a hagyományos monetáris politika mozgásterét, és szükségessé teszi a fiskális politikával történő összefogást.

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban összességében kedvező volt a globális pénzpiaci hangulat a tanács megítélése szerint. A magas külső finanszírozási képesség és az emiatt csökkenő külső adósságállomány tartósan mérsékli a magyar gazdaság sérülékenységét. A monetáris politikai eszköztár júliusban bejelentett módosítása a sérülékenység további csökkentését és a hitelezés ösztönzését célzott, nem hagyományos eszközökkel támogatja. A három hónapos betét állományának év végi elvárt szintjére és az igénybevétel operatív részleteire vonatkozó döntését a monetáris tanács szeptemberben hozza meg.

A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol.

Az idei gazdasági növekedés időbeli alakulását kettősség jellemzi, az év eleji átmeneti mérsékelt dinamikát követően a gazdasági növekedés elsősorban belső keresleti tételekre támaszkodva ismét élénkül. Az év eleji negatív egyedi hatások kifutása, valamint a jegybanki és a kormányzati növekedésösztönző intézkedések egyaránt a gazdasági növekedés további élénkülését eredményezik. A növekedési hitelprogram bővítése, a növekedéstámogató program, valamint a lakásépítéseket ösztönző, illetve az uniós források dinamikus lehívását és hatékony felhasználását segítő kormányzati intézkedések összességében elérhetővé teszik a 3 százalék körüli növekedési ütem fennmaradását – áll a rövidített jegyzőkönyvben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.