Kitömte a multik zsebét a kormány

Hiába kritizálja szóban a multinacionális cégeket a kabinet, a tettekben már nem ennyire harcias.

Wiedemann Tamás
2016. 09. 13. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az uniós átlaghoz képest is sokat költ Magyarország nagyberuházások támogatására, ami azt jelenti, hogy német multiknak ad rengeteg ingyenpénzt, jellemzően autóipari állásokért. A 2004 és 2016 közötti kormányok beruházásösztönző támogatásait vizsgálta meg az Index, és arra a következtetésre jutott, hogy a Fidesz mégsem utálja annyira a multikat. Azok az autóipari cégek járnak nagyon jól, amelyektől éppen hogy függetlenednie kellene a magyar gazdaságnak, hiszen egy-egy szélsőségesebb kilengésükkel az egész országot magukkal tudják húzni. Az Orbán-kormány 2010 óta átlagosan hatmillió forinttal támogatta egyetlen munkahely létrehozását a nagyvállalatok esetében. Ezek csak a vissza nem térítendő, beruházásösztönző támogatások, és nincsenek benne az idetelepülő multiknak juttatott adókedvezmények.

Lapunk novemberben írt erről a témáról. Akkor az október végi adatok alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a Fidesz 5,1 millió forintot adott a multiknak egy új munkahelyért, miközben a szocialista kormányok „csak” 4,6 millióval támogatták meg a nagy külföldi cégeket. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy a hazai vállalkozásokat szóban támogató Fidesz vagy az MSZP volt-e bőkezűbb a nagyvállalatokkal. Ezért kértük ki az egyedi kormánydöntéseket, amelyek alapján a kabinet határozott az egyes cégek beruházásainak állami támogatásáról. Ezekből az derült ki, hogy a szocialisták több munkahelyet teremtettek és olcsóbban, mint a Fidesz, de az Orbán-kormány rövidebb idő alatt is nagyobb értékű beruházást vonzott az országba, mint a rivális párt. Az MSZP idején több volt a szolgáltatói szektorba történő beruházás, miközben a Fidesz az alacsony hozzáadott értékű „összeszerelő üzemeket” támogatta nagyobb intenzitással. Ezzel látványosan lehetett javítani a munkanélküliségi statisztikákat, viszont a nemzetgazdaság kevésbé profitált belőle.

Az elmúlt bő tíz évben 123 egyedi kormánydöntés született, és a szerződések alapján a szocialista kormányok alatt 1241,4 milliárd forintos beruházást valósítottak meg a cégek, ehhez az állam 112,8 milliárd forintot adott. Ezzel 24,5 ezer új állás jött létre, az új munkahelyekre jutó támogatás 4,6 millió forint volt. Az Orbán-kormány 2011 és 2015 közötti szerződéseinek értéke 1344 milliárd, az állami támogatás pedig 99,4 milliárd forint volt. Összesen 19,5 ezer munkahely jött létre, állásonként azonban több, 5,1 millió forint állami támogatás jutott.

Az Index arra jutott, hogy legdrágábban az Auditól vásárolt munkahelyeket az éppen aktuális kormány: a 2008-as 5,3 milliárdos támogatás csak 150 munkahelyet hozott létre, ami azt jelenti, hogy ebben az esetben egy munkahely nagyjából 35 millió forintba került. Szintén drága munkahelyek jöttek létre a svájci tulajdonú Interspan Kft. vásárosnaményi faüzemében 2015-ben, amikor a kabinet munkahelyenként 29 millió forinttal támogatta meg közpénzből a céget; ugyancsak tavaly a Béres Gyógyszergyár esetében ez az összeg 26 millió volt. A jelenlegi bruttó 260 ezres átlagkeresetek alapján ez az utóbbi két vállalat esetében azt jelenti, hogy az Orbán-kormány kilenc, illetve nyolc évre előre kifizette az új munkás bérét. Ilyen bőkezű állami támogatásról egy hazai kisvállalkozó álmodni sem mer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.