Több sebből vérzik a kafetéria

Átláthatatlan és bonyolult a béren kívüli juttatások rendszere.

Gyöngyösi Balázs
2016. 09. 19. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 34 kafetériaelem értelmetlen és követhetetlen, nagy részüket meg kellene szüntetni, és csak azt a hármat, esetleg ötöt kellene megtartani, amire valóban szükség van – állapította meg lapunknak Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára úgy látja, elfogytak az észérvek amellett, hogy egy munkáltató a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulással együtt 28,5 százalékos adóteherrel sújtott bér helyett kafetériára fordítsa a pénzét 34,51 vagy 49,98 százalékos kulcs mellett. Az eddigi legmeghatározóbb tételekről elmondta: a Széchenyi-pihenőkártya három eltérő felhasználási körű alszámlája, vagyis a szálláshely, a vendéglátás és a szabadidő mellett egy negyedik zsebbe olvasztva az Erzsébet-utalvány is működhetne tovább. Azzal sem ért egyet a VOSZ főtitkára, hogy idén a közszférában 11, a versenyszférában pedig 7 százalékkal emelkedtek a bérek; mint mondta, éppen fordítva kellene lennie. Ráadásul nyoma sincs a bürokrácia visszaszorításának, az állami oldalon az ígért 150-160 ezer fős létszámcsökkentésnek.

Fata László, a Cafeteria Trend ügyvezetője szerint a 2017-es változások kapcsán jó néhány kérdés továbbra is megválaszolatlan. Ilyen például a lakáscélú támogatás, amely öt évre és 5 millió forintra 30 százalékos értékhatárig adómentes. Nem egyértelmű, kik számítanak együtt lakóknak, vagy éppen mi számít szobának. Abban is egyetértenek a szakemberek, hogy a kafetéria 100 ezer forintig készpénzben adható eleme nem bérnövekmény, hanem átcsoportosításnak számít. A munkáltatók mellett pedig a jogalkotónak is tennie kellene azért, hogy ne legyen hozzáadható ez a juttatás a nettó bérhez, ne befolyásolja a bértárgyalásokon kialkudott növekmény mértékét.

###HIRDETES2###

MEGJEGYZÉS: Cikkünk korábbi változatában az alábbi szövegben tévesen szerepeltek a százalékos arányok, a hibát javítottuk, olvasóinktól elnézést kérünk.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) elnöke szerint lépéshátrányba került az öngondoskodás is, a változó adókörnyezet visszaveti az előtakarékosságot. Kravalik Gábor elmondta: az egészségpénztáraknál részben vagy egészben 68 százalék a munkáltatók hozzájárulása, a fennmaradó 32 százalék egyéni befizetés. A nyugdíjpénztárnál ez az arány fordított: 39 munkáltatói százalék aránylik a 61 egyénihez. A megtakarítási rangsor első helyén a nyugdíj áll a válaszadók 94 százalékánál, ezt követi az egészség (83), a gyermek tanulmánya (61). Az ÖPOSZ elnöke kifejtette, a pénztártagokat ösztönözni kell, hogy tudatosabban tervezzék a jövőjüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.