Időt nyert a hazai buszipar

Később liberalizálják a közúti személyszállítási piacot.

Bodacz Péter
2016. 10. 03. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időre van szükség a hazai autóbuszgyártás talpra állításához, ezért jó hír, hogy a kormány kitolta a közúti személyszállítási piac liberalizációját – nyilatkozta lapunknak a Magyar Buszgyártók Szövetségének (Mabusz) elnöke. Vincze-Pap Sándort annak kapcsán kerestük meg, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egy sajtómegkeresésre közölte: 2019 decemberéig a jelenlegi szolgáltatók láthatják el a helyközi autóbuszos személyszállítási közszolgáltatási feladatokat, miután az idén december 31-én lejáró szerződéseik három évre szóló meghosszabbításáról döntött a kormány. A Mabusz elnöke szerint ezzel a lépéssel lehetőség nyílik arra, hogy a hazai gyártók a nemzeti buszgyártási stratégiában lefektetett célkitűzésekre felkészüljenek. Ehhez arra is szükség lenne, hogy a buszbeszerzési pályázatokat úgy írják ki, hogy azokon végre magyar cégek is sikerrel indulhassanak.

A szakmai szervezet vezetője rámutatott: bár a nemzeti autóbusz-gyártási stratégiát néhány hónapja meghirdette a kormány, az azóta eltelt időszak pályázati tapasztalatai egyelőre nem azt igazolják, hogy a magyar cégek helyzetbe hozására koncentrálnának a közbeszerzések kiírói. Utalt a budapesti metróbuszbeszerzés utolsó pillanatban történő júniusi elhalasztására, ami a magyar buszgyártást hátrányosan érintette; illetve a legújabb, a Volánbusz magyar járművekkel való indulását majdhogynem meghiúsító fővárosi tenderre.

A nemzeti buszgyártási stratégia lényege, hogy a hazai gyártók megrendelésekhez jussanak, amire jó lehetőséget ad, hogy a közlekedési társaságok járműflottái elöregedtek. Mint a szervezet elnöke rámutatott, a Kravtex-Kühne és az Evopro rendelkezik a szükséges szaktudással a járművek legyártására, ugyanakkor még így is kell idő arra, hogy a jelentősebb megrendelések kielégítésére felkészüljenek.

– A cégek jelenleg évente kétszázötven–háromszáz busz legyártásához szükséges technológiával rendelkeznek, amelyen csak nagyobb megrendelés lehetősége esetén van értelme fejleszteni – fogalmazott Vincze-Pap Sándor, hozzátéve: komoly és tartós megbízások alkalmával nem jelentene nagy gondot a munkaerőhiány, a hatékonyság, valamint a kapacitások megnövelése (akár negyven-ötven százalék körüli béremeléseket minden gond nélkül tudnánk adni). Ez szavai szerint elegendő lenne arra, hogy a gépjárműipari konszernektől vagy akár külföldről visszacsábítsa a jól képzett munkaerőt. Mint fogalmazott, a buszgyártásban még a mai, megrendelésben szegény időszakban is az ipari átlaghoz közeli béreket lehet keresni; más kérdés ugyanakkor, hogy a gyártók nem szívesen engedik el legjobb szakembereiket, ezért inkább a vállalják a ráfizetést a megrendelésben szegény években is.

A Mabusz elnöke fontosnak nevezte azt is, hogy a beszállítói kört meg kell erősíteni, mivel jelenleg ez a szegmens is vegetál, azaz jelentősebb igények kiszolgálása gondot okozna. A szakember nyomatékosította: bár sokszor csupán magyar összeszerelésű buszokról azt lehet hallani, hogy a hazai gyártók saját tervezésű, fejlesztésű, márkájú járműveket gyártanak, de a magyar hozzáadott érték aránya 60-80 százalék körül van.

A fejlesztési tárca a Világgazdaság című napilapnak azt közölte, hogy a határidő hosszabbítása az utasok zavartalan ellátását szolgálja. A döntéssel emellett a buszgyártási stratégiában lefektetett célokat is szolgálni kívánják, mivel így lehetőség nyílhat a kiszámítható, stabil rendelésállomány biztosítására.

A Volánok egyébként jelenleg is vásárolnak járműveket, ám ezek a beszerzések kisebb nagyságrendűek, egy-egy pályázat rendszerint néhány tucat jármű beszerzéséről szól. Ha azonban valóra válnak a kormány célkitűzései, a következő években jelentős buszpark-frissítésre lehet felkészülni. Lázár János kancelláriaminiszter néhány héttel ezelőtt arról beszélt, hogy 22–24 milliárd forintot biztosítanak a Volán társaságok számára, amely körülbelül 180 darab jármű beszerzésére elegendő. Cél – fogalmazott a miniszter –, hogy a hazai buszgyártók piachoz jussanak, az uniós versenyjogi előírások figyelembevételével.

A flotta megújítására mindenképp szükség van, mivel a buszok átlagkora tizennégy év körül van – márpedig az uniós elvárások azt írják elő, hogy a piacnyitáskor legfeljebb tízéves buszok közlekedhetnének. Azaz csak jelentős beruházással vehetik fel a versenyt a hazai vállalatok a magyar piacra készülő cégekkel. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a Volánok – egyelőre – igen nagy bevételt termelnek, valamint 18 ezer embernek adnak munkát. A napokban közzétett beszámolók tanúsága, hogy mind a hét regionális közlekedési központ – ezek tömörítik a megyei Volánokat – és a Volánbusz Zrt. üzemi szinten is nyereségesen zárta az elmúlt évet. A legjobban az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (Énykk) Zrt. teljesített, árbevétele 33 milliárd forint volt, amit 31 milliárd forinttal a Volánbusz követett. Az utóbbi cég üzemi eredménye megközelítette a 2,3 milliárdot, az Énykk pedig egymilliárd forint körüli eredményről számolt be. A társaságok tavaly összesen 399 millió forint társasági adót fizettek. A legtöbbet, 149 millió forintot, a Volánbusz, miközben a Dél-Alföld régióban működő, egykori Bács Volán, Körös Volán, Kunság Volán és Tisza Volán jogutódjaként létrejött társaságnak nem volt adófizetési kötelezettsége. Egyik közlekedési központ sem fizetett osztalékot, így elképzelhető, hogy a 3,4 milliárd forintos mérleg szerinti eredmény jó részét fejlesztésekre fordítják a cégek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.