Lázár is látja, mi a baj Magyarországgal

Demográfiai gondokról, zuhanórepülésben lévő oktatásról beszélt a miniszter egy konferencián.

Gyöngyösi Balázs
2016. 11. 24. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk egy tőkehiányos ország, és a következő 20-30 évben is biztosan szükség lesz a külföldi tőke bevonására – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az EU-s fejlesztési források felhasználásáról rendezett csütörtöki konferencián. Lázár János azt követően kezdett az ország gyengeségeiről beszélni, hogy erősségként egyebek mellett a befektetési ajánlású államadós-besorolást, a csökkenő államadósságot és az alacsony munkanélküliséget említette. A tárcavezető szerint a tőkehiány kompenzálására hosszú távú, 2018-on túlnyúló gazdasági-társadalmi programmal kell előállni, de a demográfiai adottságainkat – az elvándorlás nélkül – is önmagában súlyos problémának nevezte. Mint mondta, a beruházni vágyó cégeknek jelenleg nehéz garantálni, hogy 10 év múlva is lesz megfelelő mennyiségű és minőségű magyar munkaerő. Erre a kérdésre viszont Lázár szerint nem lehet a migráció a válasz, hanem a már meglévő közösség erősítése a családtámogatás és az egészségügy javításával. Utóbbira példaként felhozta, hogy évente 5-10 ezer olyan ember hal meg, akinek „nem kellene feltétlenül meghalnia”, döntő többségük 55-65 éves.

A versenyképességről szólva Lázár János szembenézett azzal a ténnyel, hogy romlott a helyzet, rossz a tendencia. Míg Magyarország 2002-ben a rangsor 30. helyén állt, addig jelenleg be kell érnie a 46. pozícióval. Eközben Szlovákia és Lengyelország ugrásszerűen haladt előre, utóbbi a 46.-ról a 20. helyre repült, Csehország pedig stabilan őrzi helyét a 30-40. hely körül. A kancelláriaminiszter szerint a 2 százalékos GDP-növekedés nem elég a tendencia megfordításához, ahhoz 4-5 százalékos bővülésre van szükség. A Miniszterelnökség felkérte a nagy könyvvizsgáló cégek közül a KPMG-t, hogy mutassa ki, hogyan járult hozzá a költségvetés stabilizálásához és a magyar versenyképességhez a 2007 és 2013 között elköltött 39 milliárd eurónyi brüsszeli forrás, amely egyébként a GDP 10-11 százalékát kitevő összeg.

Lázár szerint a magyar oktatással az a legfőbb gond, hogy a rendszerváltással nem járt együtt a tartalomváltás. Ezt támasztja alá az is, hogy zuhan a köznevelés teljesítménye, a kompetenciamérések egyre borúsabb összképet festenek. A miniszter szerint ha a „tudás ügyét” sikerül felfelé ívelő pályára állítani, az kedvező hatással lehet a már említett demográfiai problémakörre és a versenyképességre is. A bürokráciával kapcsolatban elismerte, hogy jelen van az adózásban, a közigazgatásban is, ugyanakkor deklarált cél a szabályerdő ritkítása. Az európai uniós forráshoz jutás sem mentes a bonyodalmaktól a tárcavezető szavai szerint, de ez sok esetben nem a magyar fejlesztéspolitikai rendszeren, hanem a brüsszeli előírásokon múlik.

Az adatokkal, számokkal sem maradt adós Lázár az uniós támogatások terén: még idén további 1000 milliárd forintnyi pályázatot tervez kiírni a kormány, ezzel összesen 7800-7900 milliárdnyi keretnél járna a kabinet a 2014–2020-as felhívások megjelentetésében. A miniszter szerint a 2007–2013-as ciklussal szemben jóval célzottabbak a pályázatok: az előző időszakban volt rá példa, hogy 2-3 körben hirdették meg ugyanazt a lehetőséget, de alig volt rá jelentkező. Ezzel szemben az új ciklusban a 3-4-szeres túljelentkezés mind gyakoribb. A kifizetések terén nem fogják tudni tartani az előre tervezett 2000 milliárd forintos célt, e téren 1600-1700 milliárd körül lehet a plafon. Azt is megtudtuk az előadás során, hogy eddig 76 ezer pályázat érkezett be, közülük 16 ezer már a szerződéskötésig is eljutott, a számukra kifizetett összeg számlálója pedig 2450 milliárd forintnál jár az új ciklusban.

Nem kevésbé korrupt ország Magyarország, mint Lengyelország, Csehország, Szlovákia vagy a balti államok Lázár János szerint, az egy ajánlattevős pályázatok aránya legalábbis ezekben a tagállamokban lényegében megegyezik. Az átláthatóság növelését, a teljes nyilvánosságot várja a Miniszterelnökség vezetője az elektronikus közbeszerzéstől, melynek bevezetését 2017 végére tervezik. A politikus úgy látja, nem 2016 a sorsdöntő év, és még csak nem is 2018 ígérkezik annak, hanem 2020: addigra Magyarországnak olyan gazdasági és társadalmi állapotban kell lennie, hogy meg tudjon állni a lábán akkor is, ha jóval kevesebb brüsszeli forrás érkezik.

Matolcsy György jegybankelnök előadása is szerepelt a konferencia eredeti forgatókönyvében, helyette azonban végül Nagy Márton alelnök képviselte a Magyar Nemzeti Bank álláspontját. Úgy látja, komoly probléma, hogy a vizsgált cégek 70 százaléka kizárólag európai uniós forráshoz jut, más programban vagy hiteltermékben nem gondolkodik, miközben 35 százalékuk veszteségesen működik. Az MNB alelnöke szerint az is súlyos gond, hogy miközben a kormány stratégiai partnerként tekint a kkv-szektorra, a legkisebb szereplők alig kapnak támogatást. A mikrovállalkozások kapják az összes forrás 7, a kisvállalkozások pedig a 26 százalékát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az uniós támogatások ingadozása plusz-mínusz 0,5 százalékkal is hatással lehet a GDP-növekedésre, ezért fel kell készülni arra, hogy 2018 után jóval kevesebb brüsszeli pénz csapódhat le a magyar gazdaságban. Nagy Márton szerint a hitelezés szerepe nagyobb lesz 2020 után a gazdasági fejlődésben, mint az EU-s forrás, hiszen utóbbi döntő hányada visszatérítendő lesz.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke aláhúzta: a 2004-es EU-csatlakozás óta 20 milliárd eurót, azaz mintegy 6000 milliárd forintot nyert Magyarország a tagsággal. Parragh László emlékeztetett: a vámbevételek 75 százaléka az uniós kasszába megy, ez 697 milliárd forintnyi mínuszt jelent az elmúlt 12 évben. A nagy infrastrukturális fejlesztések, például a vasútépítések kapcsán megjegyezte: a nagy külföldi vállalatok vitték el a magyarországi megbízások több mint felét. További fontos tétel, hogy a hazai képzési költségek után 300 ezer ember ment el itthonról a szabad munkaerő-áramlás lehetőségével élve. Parragh szerint a magyar gazdaságra jelentős hatással van, de azért nem az EU-forrás mozgatja. Üdvözli azt a döntést, miszerint a 2007–2013-as ciklus 16 százalékával szemben 2014 és 2020 között az uniós pénzek 60 százaléka áramlik közvetlenül a gazdaságba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.