Hatástalanok a jegybanki figyelmeztetések

Az adóparadicsomokban bejegyzett cégeknek meg se kottyannak az MNB dörgedelmei.

Hajdú Péter
2016. 12. 29. 5:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a jegybanki tiltás, úgy tűnik, az engedély nélkül működő befektetési szolgáltatók – jellemzően offshore adóparadicsomokban bejegyzett cégek – nem veszik komolyan, és a figyelmeztetést követően is kárt okoznak ügyfeleiknek. A Magyar Nemzeti Bank pedig nem kíséri figyelemmel a szakmai oldalak online beszélgetéseit, így nem értesül idejekorán a gyanús tőzsdei vállalkozások stiklijeiről. Legalábbis ezt a következtetést lehet levonni egy minapi MNB-közlemény mögött rejlő ügy részleteit megismerve.

A közlemény szerint véglegesen eltiltották a befektetési szolgáltatástól és közel 700 millió forintos büntetéssel sújtották az Új-Zélandon bejegyzett 3TG FX Ltd. és a Perfecto FX Ltd. nevű cégeket.

Az eset előzménye, hogy tevékenységüket tavaly november 11-én egyszer már betiltotta a jegybanki felügyelet, s egy évvel ezelőtt rendőrségi feljelentést is tett az ügyben, de mindmáig semmi nem akadályozta meg a cégeket abban, hogy tovább működjenek engedély nélkül, kárt okozva ügyfeleiknek. Kérdésünkre, hogy miként történhetett meg ez, illetve hogy melyik szervezetnek kellett volna ellenőrizni a határozat betartását, az alábbi választ kaptuk a felügyelet sajtóosztályától.

„Amennyiben a jegybanki intézkedésnek az érintett szolgáltató nem tesz eleget, úgy – a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében és egyéb szankciós eszköz hiányában – az MNB ezt a körülményt kizárólag a bírságösszeg meghatározásánál tudja súlyosító körülményként értékelni.”

A válasz ismeretében joggal vonható le a következtetés, hogy bár fenyegetőzhet a felügyelet, gyárthatja a határozatokat, ma senki és semmi nem védi meg a gyanútlan befektetőket a rossz szándékú szolgáltatók machinációitól. Tovább színesíti a képet, hogy a 3TG FX Ltd. vizsgálata során kiderült, számára engedély nélküli ügynöki szolgáltatást végez a Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett 5 Gulden Corporation Ltd. nevű vállalkozás. A tevékenység gyakorlásától a felügyelet eltiltotta ugyan ezt a céget is, de az is tovább működött, ezért a felügyelet feljelentette tavaly decemberben. Az ORFK kommunikációs szolgálatának tájékoztatása szerint nyomozás indult az ügyben, de gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor. Ezt követően idén júniusban ismét felszólította a felügyelet a céget tevékenységének beszüntetésére, de ezt a figyelmeztetést sem vette komolyan a vállalkozás. Így – miután a lezárt vizsgálat során újabb bűncselekmény gyanúja merült föl – a felügyelet újabb feljelentést tett. Ugyanerre a sorsra jutott a 3TG FX Ltd. is.

Újabb csavar a történetben, hogy az 5 Gulden Corporation Ltd. tevékenységével kapcsolatban a Fórum.tőzsde.hu honlap beszélgetésein a befektetők már 2013 novemberében – azaz két évvel az első felügyeleti intézkedés előtt – arról cseréltek eszmét, hogy gond van a cég tevékenységével. Többen kifejtették, nem érzik ott biztonságban a pénzüket. A felügyelet ez irányú felelősségét feszegető kérdésünkre a következő választ kaptuk: „Az MNB folyamatos piacmonitoring-tevékenysége, valamint a hozzá érkező fogyasztói bejelentések, illetve hatósági jelzések alapján minden esetben haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket a befektetők védelmében. A jegybank ugyanakkor csak úgy tudja gyorsan kivizsgálni a jogosulatlan szolgáltatással összefüggő eseteket, ha (például közvetlen és konkrét ügyféljelzések alapján) időben értesül azokról.”

A történtekből, illetve a válaszból úgy tűnik, a szakmai, befektetői fórumok figyelemmel kísérése nem tartozik a felügyelet monitoring- vagy egyéb tevékenységei közé. Pedig nem ártana odafigyelni ezekre, biztosan könnyebb lenne, és időben sikerülne földeríteni a csalfa cégek befektetőket megkárosító turpisságait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.