Kiszorítják a kollégiumból a magyar diákokat

Kevés a hely: van olyan intézmény, ahol a férőhelyek felét külföldi hallgatók foglalják el.

Hava Nikita
2017. 08. 25. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan nő a külföldi hallgatók száma a magyar felsőoktatási intézményekben, amivel első hallásra nincs is gond, hiszen a külföldi hallgatók jó esetben önköltséges képzéseken vesznek részt, olykor milliókat fizetve a hazai egyetemeknek. Egyre többen jönnek ugyanakkor a kormány által 2013-ban életre hívott Stipendium hungaricum ösztöndíjprogramon keresztül.

Lapunk egyetemi körökből úgy értesült, egyre nehezebben tudnak kollégiumi elhelyezést nyújtani az egyetemek a program keretében érkező diákoknak. Forrásaink szerint az a probléma, hogy a fővárosi és vidéki kollégiumok kapacitása egyaránt véges, a magyar diákoknak sem tudnak mindig helyet adni, tavaly a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kutatása szerint országos átlagban 43 százalékos volt a kollégiumi túljelentkezés. Eközben van olyan budapesti felsőoktatási intézmény, ahol a külföldi hallgatók a kollégiumi férőhelyek 15–50 százalékát foglalják el, és ezt már a hazai hallgatók is megérzik.

Tavaly Magyarországra a világ 47 országából 2985 hallgató érkezett ennek az ösztöndíjnak a keretében. Az állam ezeknek a hallgatóknak minden egyetemi költségét állja, így kollégiumi lakhatást nyújt, valamint rendszeres havi ösztöndíjat is. Bár ez a pénz nem sok, a hallgatók többségének óriási segítség, mert olyan szegény országokból érkeznek, mint például Laosz vagy Mongólia. A hallgatók a 40 ezer forintos lakhatási támogatás ellenére – az elszabadult albérleti árak miatt – nem tudnak lakást bérelni, ezért szinte mindegyikük kollégiumi elhelyezést kér, a felsőoktatási intézmények pedig kénytelenek ezt teljesíteni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy képviselői írásbeli kérdésre kedden azt válaszolta, ha a program a tervezett ütemben halad, néhány év múlva Magyarország éves szinten mintegy 5000 hallgatót fogadhat a világ 97 országából. A program felfutását és a várható tendenciákat jelzi, hogy a 2016. szeptemberi kezdéssel összesen meghirdetett 4600 ösztöndíjas helyre mintegy 5600 pályázó felvételizett. – Ezért is adtunk hangot már a költségvetés elfogadásakor annak, hogy szükség van az Országos kollégiumfejlesztési stratégia folytatására és ütemeinek betartására, hiszen a költségvetés alapján úgy látjuk, nem került elég forrás a fejlesztésekre és nincs biztosítva a stratégia ütemeinek tartása, befejezése – közölte a Magyar Nemzet kérdésére a HÖOK. Ezzel kapcsolatban tavaszi fórumsorozatán a szervezet többször említette, hogy a hallgatói és az intézményi visszajelzések alapján a külföldi hallgatók létszámának növekedésével egyre több magyar fiatal esik el a kollégiumi férőhelyektől. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a HÖOK-kal karöltve tavaly nyáron dolgozta ki többéves kollégiumfejlesztési programját, aminek során 2022-ig összesen 192 milliárd forintból több mint száz kollégiumot akarnak felújítani, valamint építeni. Ezzel a grandiózus tervvel 10 százalékkal, 48 ezer főre növelné a kormány a férőhelyek számát. A program nulladik ütemének kivitelezése már szinte a végéhez közeledik, ennek keretében újították fel a Bibó István Szakkollégium épületét.

A fejlesztési program következő szakaszát idén kellett volna elkezdeni, úgy tudjuk, hogy a kivitelezési munkálatok a mai napig nem indultak meg, így már legalább féléves a csúszás. A megtorpanás egyik oka: a kollégiumok úgy készültek volna el, hogy azokat a 2024-es olimpia alkalmával is lehessen hasznosítani. Ám tavasszal az olimpiai népszavazással kapcsolatos sikeres aláírásgyűjtés után Budapest visszalépett a pályázattól. Ezért a HÖOK szerint újratervezésre volna szükség, a kollégiumfejlesztési stratégiát felül kellene vizsgálni. Úgy vélik, az olimpiai pályázat visszavonása miatt meg kell vizsgálni, hogyan tudják még jobban szolgálni a felsőoktatást a budapesti fejlesztések. Ezt a nyári tárgyalások során nyomatékosítottuk, hiszen folyamatosan érkeztek a megkeresések, hogy még a tavaszi állapotokhoz képest is tovább emelkednek bizonyos intézményekben a külföldi hallgatók számára biztosított férőhelyek. A HÖOK júliusban adta át Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak a Jövőkép programot, mely szintén rögzíti a kollégiumok fejlesztésének égető szükségességét, és külön jelzi a külföldi hallgatók létszámának növekedésével jelentkező férőhelyhiányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.