Nyakunkon maradhat az atomhulladék

Sem elég pénz, sem kiforrott műszaki megoldás nincs az erősen sugárzó anyagok befogadójának megépítésére.

Illés József
2017. 11. 09. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már elkezdte költeni a kormány a tízmilliárdokat a két új paksi atomrektor építésére, miközben még a már működő atomerőmű leszerelése során keletkező erősen sugárzó nukleáris hulladékok végleges elhelyezésről sem gondoskodott – jelentette ki lapunknak Jávor Benedek. A Párbeszéd európai parlamenti képviselője szerint a radioaktív szemét kezelése néhány éven belül óriási műszaki, pénzügyi és társadalmi gondokat okoz a magyar lakosságnak. – Azoknak az embereknek, akiket azzal hiteget a kormányzat, hogy az atomenergia a legolcsóbb és környezetbarát – tette hozzá. Az atomerőművek életciklusa során az egyik legkritikusabb feladat azok elbontása és a leszerelés során keletkező erősen sugárzó anyagok, illetve a működés alatt kiégett fűtőelemek elhelyezése.

Az egyik legnagyobb probléma az, hogy az ilyen hulladékok végleges tárolására nem létezik kiforrott műszaki megoldás. Ilyen létesítmény ugyanis még nem létezik a világban. Ráadásul ezeknek a befogadóállomásoknak több száz éven át kell majd kifogástalanul és biztonságosan magukba zárniuk a radioaktív anyagokat. A végleges lerakót pedig Magyarországon kell megépíteni, mert a radioaktív szemét „exportját” tiltják az Európai Unió szabályai.

Magyarország ugyan kötött egy szerződést az üzemanyag-kazettákat a paksi nukleáris üzembe beszállító orosz vállalattal a kiégett elemek kiszállításáról Oroszországba, ám a megállapodás szerint az elhasználódott kazettákat az újra feldolgozásuk – a katonai célú anyagok kinyerése – után visszahozzák országunkba, ahol a végleges elhelyezésüket meg kell oldani. Jelenleg a kiégett fűtőelemeket a paksi atomerőmű területén lévő, évről évre bővülő úgynevezett átmeneti tárolóban helyezik el. A pihentetőmedencékben 50 évig tárolják a kazettákat. Az ideiglenes befogadóegységek bővítése évente nagyjából tízmilliárd forintos kiadással jár, amelyet az 1998 januárja óta működő Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból (KNPA) finanszíroz a kormányzat. Ez az alap döntően a paksi atomerőmű évi 20 milliárd forint körüli befizetéseiből működik, amit viszont az áramfelhasználóktól szed be a cég. Így az atomerőmű által az alapba befizetett pénz egy része minden évben visszakerül a nukleáris üzemhez, hogy abból a cég újabb és újabb ideiglenes tárolókat építsen a kazettáknak, amelyek több száz éven át radioaktívak maradnak.

Jávor Benedek szerint a végleges tároló megépítésének a finanszírozása sincs megoldva. Az atomerőmű bontására, a keletkező hulladékok és a kiégett kazetták örökös elhelyezésére ugyanis hozzávetőleg 2500 milliárd forintot kell majd költeni. Ennek azonban eddig csak a töredéke, 270 milliárd forint folyt a nukleáris alapba.

A négy ma üzemelő közül az első paksi blokk 1982-ben indult el, működési idejét 30 évre tervezték, de a reaktor az elmúlt években végrehajtott 20 éves üzemidő-hosszabbítás után csak 2032. december 31-én áll le. A legutolsóként beindított 4-es blokk üzemideje 2037 novemberében jár le. Az ezt követő évtizedekben kell az atomerőművet az utolsó csavarig lebontani, a sugárzó anyagokat végleges tárolókba elhelyezni, a területet rekultiválni. A munka becsült költsége a kormányzati számítások szerint megközelítőleg „csak” 1700 milliárd forint.

A törvények szerint már korábban kész leszerelési tervet kellett készíteni, s ezek kidolgozásáért az állami tulajdonban lévő Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit (RHK) Kft. a felelős. A cég leszerelési terve korábban azzal számolt, hogy a 2037–2038-ban leálló erőművet 2083-ig bontják el teljesen. Az RHK számításai szerint a bezárásból a legnagyobb tételt a még csak papíron létező, Tolna megyei Boda közelében megépíteni tervezett nagyaktivitású-tároló építési költségei teszik ki, amit 745 milliárd forintban határoztak meg. Ebbe a tárolóba kerülnek majd a kiégett fűtőelemek is. Az atomerőműben keletkező kis és közepes radioaktivitású anyagokat – a leszerelt gépeket, munkaruhákat és mindent, ami nem számít nagy aktivitású hulladéknak – továbbra is a néhány éve Bátaapátiban létesített befogadóállomáson helyezik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.