Régiós szinten nem állunk túl jól a nyugdíjak ügyében

A környező országokban jóval gyorsabb ütemben emelkedik a juttatás, mint idehaza.

Hajdú Péter
2017. 11. 23. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfrissebb, szeptemberi béradatok azt mutatják, hogy a keresetek növekedése továbbra is igen dinamikus Magyarországon. Egy év alatt 13,6 százalékkal nőttek a fizetések, de még az inflációt figyelembe vevő reálbér-emelkedés is két számjegyű, 10,8 százalékos volt. Ha ez a folyamat tovább tart – ennek az esélye igen nagy, még ha az ütem csökkenése várható, akkor is –, egyre jobban nő majd a szakadék a gyorsan emelkedő keresetek és a szinte egy helyben topogó nyugdíjak között.

A nyugdíjak emelkedését tekintve a lemaradásunk nemcsak a magyarországi fizetésekhez, hanem a régiós átlaghoz képest is nagy. A Policy Agenda friss számításai azt mutatják, a 2008 és 2016 közötti időszakban Romániában 66, Lengyelországban 47 százalékkal nőtt az átlagos nyugdíj összege, míg nálunk 42 százalékkal. Ha viszont reálértéken nézzük az emelkedést, vagyis azt vizsgáljuk, mennyivel nőtt a nyugellátásban részesülők vásárlóereje, akkor kiderül, hogy a 40 százalékos növekedést produkáló románok, a 32 százalékot elérő lengyelek és a 23 százalékos bővülést realizáló szlovákok mögött már csak a negyedik helyen állunk a szerénynek mondható, húszszázalékos reálnyugdíj-emelkedéssel.

A kormányzati ígéret szerint átlagosan 24 ezer forint pluszt kaptak a nyugdíjasok a novemberi nyugdíjrendezéskor. S bár a kiegészítő nyugdíjemelés, a nyugdíjprémium és az egyszeri tízezer forintos Erzsébet-utalvány csábítóan hangzik, sokan mégis csalódtak, mert kevesebbet kaptak, mint a korábban elhangzott ígéret – akik pedig idén mentek nyugállományba, egyetlen fillér extra kifizetést sem. Jelenleg ugyanis kizárólag az alig mérhető inflációhoz igazítják az emeléseket, esetleg a gazdasági fejlődéshez kötött minimális extrával megfejelve. Ennek mértékét egy 2009-es törvény írja elő, és a szabályok alapján a 3,5 százalékos GDP-növekedés fölött prémium jár az időskorúaknak. A korábban alkalmazott, svájci indexálásnak nevezett számítás esetén viszont a mai viszonyok között jelentősen magasabb lenne a nyugdíjemelés. Ebben a rendszerben a növekedés mértéke felerészben az inflációhoz kötött, felerészben pedig a reálbér emeléséhez. Jól mutatja a két számítás közötti különbséget, hogy jövőre a kormány háromszázalékos inflációval számolva háromszázalékos nyugdíjemelést ígér. Ezzel szemben a svájci indexálás esetén az idei tízszázalékos reálbér-növekedés felének, illetve a várható infláció felének együttes összegével, azaz 6,5 százalékkal kellene emelni a nyugdíjakat. A jelek szerint azonban nem sok jóra számíthatnak a jelenlegi kormány legnagyobb szavazóbázisának tartott nyugdíjasok. Hiába teljesít ugyanis jobban az ország, jele sincs annak, hogy a kormány vissza szándékozna térni a svájci indexáláshoz, valamint a nyugdíjak dinamikusabb emeléséhez.

A kabinet igyekszik a bérek és a nyugdíjak növekedése közötti ordító különbséget azzal bagatellizálni, hogy az elmúlt időszakban nemcsak hogy megőrizték a nyugellátás értékét, de még növelni is tudták. A Policy Agenda kutatása részben igazolta ezt az álláspontot, de azért nem olyan fényesek az idősek kilátásai, mint ahogy első pillantásra tűnik. A 2008-as válság kezdete óta eltelt nyolc évben valóban 33 százalékkal emelkedett a nyugdíjak összege. Az átlagos nyugdíj azért emelkedhetett a fent említett 42 százalékkal, mert az elmúlt időszakban nyugállományba kerültek kezdő ellátása általában magasabb, mint a korábbiaké.

Ugyanezen időszakban a keresetek szintén harmadukkal emelkedtek. 2014-ig a nyugdíjasok jártak jobban, hiszen gyorsabb volt az ellátás növekedése, mint a béremelkedés üteme, utána viszont fordult a kocka: az utóbbi két évben a bérek kiugró mértékben növekedtek. Ennek oka részben a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos növelése, illetve a járulékcsökkentés volt. Utóbbi összegét a munkáltatók jellemzően továbbadták a munkavállalóknak. A másik kényszerítő erő a tömeges kivándorlás miatt kialakult munkaerőhiány volt. Így könnyen megjósolható, hogy a jövőben mind nagyobb lehet az eltérés, hiszen a nyugdíjemelést meghatározó infláció várhatóan korlátos marad, a bérnövekedés viszont továbbra is dinamikus maradhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.