Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Együtt bukna a Fidesszel a stadionfejlesztés

Valamennyi ellenzéki párt felülvizsgálná az eddigi sportberuházások üzemeltetését, és másra csoportosítaná át a milliárdokat.

B. Molnár László
2018. 01. 26. 8:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenki számára világos, hogy a választási kampány egyik sarokpontjává vált az Orbán-kabinet stadionfejlesztési programja. Lapunk utánajárt annak, hogy a pártok mit tennének a programmal esetleges választási sikerük, vagy kormányzati pozícióba való emelkedésük esetén.

A válaszok alapján úgy tűnik, az ellenzéki összefogás ebben a kérdésben már megszületett, és nagyjából egyforma az elképzelésük a program folytatásával kapcsolatban: befejezni, a forrásokat máshová csoportosítani. Így a Jobbik a stadionok helyett a szabadidősportra helyezné a hangsúlyt. Ők azt állítják, a kormány által 2010 óta stadionokra költött 218 milliárd forint ötödéből finanszírozható lett volna 2000 új, mindenki számára hozzáférhető sportlétesítmény.

„Az átlagos nézőszám is visszaesett, konganak a stadionok, és egy fizető nézőre négy szék jut. Mindenképpen felülvizsgálnánk az üzemeltetési rendszert is, és költségkímélés szempontjából például nem tartanánk rossznak az olasz példát, ahol egy város két csapata is megfér ugyanabban a stadionban. Megvizsgálnánk, mi okoz kisebb problémát a költségvetésnek: ha leállítjuk, ha módosítjuk, vagy éppenséggel befejezzük a megkezdett építkezéseket. De egy biztos, mindenki számára elérhetővé tennénk egyéb sport- vagy kulturális programok szervezésével a létesítményeket” – közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Varga László, az MSZP frakcióvezető-helyettese elárulta, pártja választási programjában nem élvez prioritást a stadionfejlesztés, ennél az oktatás- és egészségügyet sokkal fontosabbnak tartják. „A stadionokban még nem gyógyult meg senki, és a fejlesztési program legtöbb beruházása bűnös felelőtlenség volt a kormányzat részéről. Szerencsésebbnek tartanánk, ha a stadionokat piaci alapon üzemeltetnék, hogy az minél kevesebbe kerüljön az adófizetőknek. Mindezt a labdarúgáson kívül számos egyéb rendezvénnyel el is lehet érni, míg ott, ahol mindez irreális álom, nem indítanánk újabb programot” – állította lapunknak a szocialista politikus, aki szerint a felcsúti stadionberuházás minden realitást nélkülöz, míg például a diósgyőri projektet reális, fontos fejlesztésnek tartja, hiszen Diósgyőré a legnagyobb vidéki szurkolótábor.

A Demokratikus Koalíció (DK) leállítaná a programot, egyedül az új Puskás Ferenc Stadion építését fejezné be a nemzetközi kötelezettségek és a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságon való négymeccses házigazdaszerepünk miatt. „Az összes többi, feleslegesnek ítélt sportlétesítmény építését leállítanánk, a meglévők horribilis fenntartási költségét pedig Orbán Viktor kormányfő és jó barátja, Mészáros Lőrinc magánvagyonából fizettetnénk meg” – jelentette ki Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

A Lehet Más a Politika (LMP) is leállítaná a programot, forrásait pedig átcsoportosítaná: elsősorban oktatásra, de a tanuszoda- és tornaterem-építési program is többet kapna. „A profi sportnak, különösen a labdarúgásnak piaci alapon kell működnie, így közpénzből csak a minőségi utánpótlás-nevelést és a tömegsportot támogatnánk, beleértve a létesítmények fenntartását is, de azt sem az átláthatatlan, korrupt és óriási költségvetési kiesést jelentő sporttao keretében, amit felszámolnánk” – fogalmazott válaszában a zöldpárt.

A Párbeszéd sohasem értett egyet azzal, hogy az Orbán-kormány több száz milliárd forintot költ el stadionépítésre. „Ha Karácsony Gergely, az MSZP-vel közös miniszterelnök-jelöltünk kormányra kerül, nem folytatná ezt a politikát, ezeket a milliárdokat sokkal inkább a kórházak és az iskolák fejlesztésére, átszervezésre, valódi életpályamodellre és fizetésemelésre költené” – olvasható a párt levelében.

A Momentum is elítéli a Fidesz stadionfókuszú politizálását. „Egy új generációként természetes számunkra, hogy ezt a politikát be kell fejezni, a meglévő stadionokat pedig minél nyitottabbá kell tenni például diákok előtt” – írta válaszában a Momentum. Az Együtt pártjának álláspontja szerint a profi sportot tartsa el a piac, tartsák el a szponzorok. Ha ennek a működő labdarúgóklubok és az üzemben tartott stadionok számának csökkenése lesz az eredménye, akkor sok tehertől mentesülnek a magyar adófizetők, és az így megspórolt pénzt a háziorvosi praxisokra és a várólisták csökkentésére kell költeni.

Péntek délelőtt a Kétfarkú Kutyapárt is elküldte véleményét, miszerint az eddig megépült stadionokat lélegeztetőgépekké alakítanák. „Természetesen a lélegeztetőgépeket pedig stadionokká. De mi is építenénk stadionokat, csak nem focistadionokat, hanem gombfoci stadionokat” – áll a párt válaszában.

A kormánypártok – noha nem válaszoltak kérdéseinkre – újabb választási sikerük után természetesen folytatnák, amit elkezdtek, és az eredeti tervnek megfelelően 2020-ig elképesztő mennyiségű közpénzt, 342 milliárd forintot a sportágba öntve, 32 helyszínen fog új vagy alaposan felújított stadionban pattogni a labda. Vélhetően annak ellenére nem változtatnak a terveiken, hogy sem a szombathelyi, sem pedig az idén átadandó diósgyőri stadionnak nincs üzemeltetője, ugyanis fenntartásuk horribilis összegeket emészt fel. Igaz, Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke – az egyik szombathelyi körzet parlamenti képviselője – úgy véli, természetesen van megoldás: fizessenek az önkormányzatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.