Bizakodnak a tejesek, kampány is indul értük

A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re nyolc százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet ebben az időszakban.

Magyar Nemzet
2019. 03. 31. 8:30
null
Áttörésre számít az ágazat: az adócsökkentés hatására várhatóan visszaszorul az UHT tejek importja Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezők a tejágazat kilátásai, mivel a fejlődő és fejlett gazdaságokban is bővülnek a piaci lehetőségek – mondta pénteken Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a távirati iroda közlése szerint arról beszélt, hogy az elmúlt években a mezőgazdaság dinamikusan fejlődött, az ágazat kibocsátása meghaladta a 2700 milliárd forintot.

Az élelmiszeriparhoz tíz százalékkal járult hozzá a tejfeldolgozás, 294 milliárd forintos termelési értékben. A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re nyolc százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet ebben az időszakban. Mindez az államtitkár szerint az jelenti, hogy érdemes a tejágazatba energiát, pénzt és szaktudást fektetni, munkát vállalni.

A munkaerőhiány, valamint az új környezetvédelmi elvárások teljesítése ugyanakkor nehézséget jelent a gazdálkodóknak. Az uniós csatlakozás után csökkent a tejelő állomány, majd 2010 óta mintegy tíz százalékkal nőtt, a tejhozam pedig ugyanekkora mértékben emelkedett, és 2017-ben átlagosan 8300 liter volt – ismertette Feldman Zsolt.

Annak érdekében, hogy a kedvező folyamatok fennmaradjanak, elindította sajtókampányát a Penny Market Kft. ellen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Győrffy Balázs kamaraelnök a Kossuth rádió műsorában felidézte, a kampányt azért indították, mert a kiskereskedelmi lánc nyomott áron, a hazai tejtermelők helyzetét rontva értékesítette áruházaiban a szlovák UHT-tejet.

Az elnök képtelenségnek tartja, hogy a német üzletlánc literenként 135 forintért árult tejének minősége megfelelő legyen, hiszen ez az összeg még a nyers tej felvásárlási árát sem fedezi. Amennyiben a Penny nem hagy fel az efféle árképzéssel, a kamara újabb eszközöket keres a jövőben a tiltakozásra.

A Penny március 21-én kezdte értékesíteni a „szuperakciózott” szlovák import UHT-tejet, amelynek gyártója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal korábbi ellenőrzésein többször kapott már termékeire nem megfelelő minősítést.

A tejtermelők kedden a Penny alsónémedi központjánál demonstráltak, mivel a lánc azóta már megszüntetett akciójával, így üzleti magatartásával hosszú távú piaci gondokat idézhet elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.