időjárás 6°C Virgil 2022. november 27.
logo

Rekorder lehet az idei TeSzedd! akció

Magyar Nemzet
2019.03.12. 15:27
Rekorder lehet az idei TeSzedd! akció

Csaknem 240 ezer önkéntessel az elmúlt évek legsikeresebb környezetvédelmi programja lehet az idei TeSzedd! — Önkéntesen a tiszta Magyarországért! hulladékgyűjtési akció. A regisztráció lezárult, új helyszínt már nem lehet bejelenteni, de a szemétszedéshez bárki csatlakozhat majd.

Szinte megháromszorozódott a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! hulladékgyűjtési akcióban részt vevők és a helyszínek száma is a program 2011-es kezdete óta – közölte tegnap az M1 aktuális csatornán az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium fenntarthatóságért felelős államtitkára. Weingartner Balázs azt mondta: mindezzel az összegyűjtött szemét mennyisége is arányosan nőtt. Március 3-ig lehetett regisztrálni, ezért új helyszínt már nem lehet bejelenteni, de a szemétszedéshez bárki csatlakozhat. Csaknem 240 ezer önkéntes jelentkezett a programra.

– Az önkéntesek nem szedhetnek veszélyes, elektronikai valamint építési hulladékot – tudatta Weingartner Balázs. A programot ezért az önkormányzatoknak meghirdetett illegális lerakóhelyek felszámolására kiírt pályázattal egészítik ki. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az akció tovább erősíti az emberek hitét abban, hogy nem szabad szemetelni.

Csaknem kétszáznegyvenezren jelentkeztek a programra
Fotó: Teknős Miklós

Az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akciót március 18. és 24. között rendezik meg a fenntarthatósági témahéttel együtt. Az önkéntes hulladékgyűjtéshez az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja a szükséges kesztyűket és zsákokat. Az akció logisztikai partnere a Magyar Posta Zrt., a tárca a közreműködésükkel ingyenesen juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz a gyűjtéshez biztosított eszközöket, és a minisztérium gondoskodik a hulladék elszállításáról is.

A kezdeményezés honlapján, a Szelektálok.hu/teszedd oldalon az érdeklődők egy sor tudnivalót elolvashatnak az akcióról. A hulladékgyűjtéssel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra: ha reggel úgy tűnik, hogy rossz az idő, senki ne essen kétségbe.

„Akár koordinátor, akár önkéntes vagy, lehetőség szerint menj el a találkozási pontra. Egyáltalán nem biztos, hogy a szemétszedés helyszínén is esik, másrészt pedig, ha mégis csöpörög az eső, a találkozási ponton majd együtt eldöntitek, hogy vállaljátok az adott napot a szemétszedésre vagy kijelöltök közösen egy esőnapot” – tették hozzá a honlapon.

Rámutattak arra is, hogy a szemétszedés pontos helyét a koordinátor határozza meg, lehet magán- és közterület is. Jelezték, hogy szemétszedés előtt a koordinátor tart egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, majd szétosztja a szedéshez szükséges eszközöket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.