Módosult a gázvezetékekre vonatkozó uniós szabályozás

Az Európai Parlament közlése szerint az új szabályozás erősíti a versenyt az uniós földgázpiacon, mert garanciákat is tartalmaz.

2019. 04. 05. 14:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nem uniós országból érkező gáz- és kőolajvezetékre is az uniós szabályok lesznek érvényesek, miután tegnap elfogadta az Európai Parlament az ­uniós gázirányelv módosítását. A testület közlése szerint az új szabályozás erősíti a versenyt az uniós földgázpiacon, mert garantálja, hogy az unió területére belépő gázvezeték tulajdonosa nem lehet ugyanaz, mint a vezetékben folyó földgázé, továbbá a vezetékekhez más szolgáltatónak is hozzá kell férnie. Mindez már meglévő követelménycsoport az EU-n belül, ám a harmadik országból uniós tagországba érkező vezetékekre eddig nem volt érvényes. A közösség területén forgalmazott földgáz hetven százaléka az unión kívülről, Norvégiából, Oroszországból és Algériából érkezik, döntően gázvezetékeken. A már meglévő gázvezetékek mentességet kapnak, erről az irányelv életbelépését követő évben dönthetnek a tagállamok, de a felmentés nem korlátozhatja a versenyt.

– Sok, nyereségorientált piaci szereplő szerette volna, hogy a tárgyalások kudarcba fulladjanak – jelezte Jerzy Bruzek lengyel néppárti jelentéstevő.

– Ami egyes szereplőknek nyereség, az az európaiaknak és az egész energiauniónak több szinten veszteség lett volna. Mostantól minden, ­unión kívülről érkező gázvezetékre, így az Északi Áramlat 2-re is az uniós szabályok vonatkoznak – szögezte le a politikus.

A meglévő projektek mentességet kaphatnak Fotó: Reuters

A jelenleg is épülő, Oroszországot Németországgal közvetlenül, tengeri úton összekötő gázvezeték-beruházás lehetett az elsődleges célpontja az irányelv módosításának – írtuk korábban. A jogszabály előzetes jóváhagyása kapcsán Tóth Máté energetikai ügyvéd a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: az EB nem talált más fogást a beruházáson, miután a tröszteljárással nem tudták megakadályozni, a negyedik energiacsomag pedig még csak készülőben van, így ez maradt viszonylag gyors megoldásként. A módosítás révén az Északi Áramlat 2 működési szabályait a transzparenciára és a tarifaképzésre vonatkozó uniós követelményeknek is meg kell feleltetni.

Az uniós szakminiszterek jóváhagyása után az irányelv megjelenik az EU hivatalos lapjában, majd húsz nappal később hatályba lép. Ezután kilenc hónapjuk van a tagállamoknak a saját törvényeikkel összhangba ­hozniuk a módosítást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.