A 2019. évi nyári szezonális ellenőrzés első időszakában 119 esetben szabott ki valamilyen bírságot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), összesen 9,3 millió forint értékben. Ez mind az esetek számát, mind a bírság összegét tekintve javulást jelent az előző évekhez viszonyítva – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a hatóság.
A Magyarország-szerte gombamód szaporodó fesztiválok, kulturális és zenei programokat nyújtó rendezvények mellett egyre több eseményt szerveznek egy-egy jellegzetes étel köré. Ezeket a rendezvényeket kiemelten figyeli a Nébih, s noha ezek az elmúlt években szerencsére élelmiszer-biztonsági szempontból is sokat javultak, az óvatosság továbbra sem árt. A hatóság összegzése szerint az eddig lezajlott nagy fesztiválokon a vendéglátók többsége megfelelő higiénés körülmények között üzemelt. Néhány helyszínen azonban hiányos volt a dolgozók személyi higiénés és egészségügyi alkalmassága, az ivóvízellátás biztosításában és a készétel kezelésében problémák adódtak. Ez utóbbi a fesztiválokon jelen lévő vendéglátósok mintegy négy százalékánál jelentett gondot.
Az ellenőrök csupán egyetlen esetben találkoztak súlyos higiéniai problémával. Egy nagyobb fesztiválra kitelepülő vendéglátónál a létesítmény környezete nem volt rendezett és tisztán tartott, a mozgóbolt padozata és a munkafelületek is erősen szennyezettek voltak, ráadásul a keletkezett hulladék kezelése veszélyt jelentett az elkészült ételekre. A szóban forgó büfének megtiltották a további működést. Ettől az esettől eltekintve azonban a Nébih szerint a vállalkozások általában felkészültek, az ételkészítő és kiszolgáló helyek felszereltsége összhangban van az ételkínálattal.

Fotó: Bach Máté
A fesztiválok mellett a fagylaltozók is kiemelt forgalmat bonyolítanak nyaranta. A nem megfelelő higiénia és az étel tárolása esetükben komoly probléma forrása lehet. Megbetegedésekhez vezethet, ha lejárt alapanyagot használnak fel, ha visszafagyasztják a megolvadt fagylaltot vagy túltárolják azt. A fagylalt árusítás közben is szennyeződhet, ezért is fontos a személyi tisztaság betartása. A Nébih az idén eddig mintegy 147 fagylaltkészítő és -forgalmazó helyen vizsgálódott. A nyári kiemelt ellenőrzés első szakaszának tapasztalatai szerint a vizsgált fagylaltozók csaknem tíz százalékánál tártak fel valamilyen hibát a szakemberek. Tíz alkalommal fogyasztásra alkalmatlan édességet találtak az ellenőrök, a szóban forgó tételeket azonnal kivonták a forgalomból. Emellett nyolcszor figyelmeztettek, öt alkalommal bírságot szabtak ki a hatóság munkatársai a nem megfelelő készítési és forgalmazási körülmények miatt, egy esetben pedig a tevékenységet is korlátozniuk kellett. A kirótt szankciók összértéke 290 ezer forint.