A szennyezett szállítmány ügye lezárul

Magyar Nemzet
2019. 10. 30. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érintett államok közül elsőként állapodott meg Magyarország a májusi kőolajszennyezés rendezéséről az orosz féllel. A dokumentumot ma írhatja alá a Mol – a magyar energetikai vállalat elnök-vezérigazgatója a tárgyalást követő sajtótájékoztatón hazánk számára nélkülözhetetlennek nevezte az együttműködést az orosz olajcégekkel, a Lukoillal és a Transznyefttyel.

Hernádi Zsolt egyszeri esetnek nevezte, hogy az Oroszországból jövő vezetékbe tavasszal klórral szennyezett kőolaj került. A felmerült kérdéseket sikerült gyorsan rendezni – tette hozzá az MTI szerint –, a tárgyalások pedig megerősítették a cégek közötti hosszú távú kapcsolatot. Áprilisban a Barátság kőolajvezetékbe került klórral szennyezett olaj, ami miatt több európai ország – közöttük Magyarország is – felfüggesztette az orosz importot.

A tárgyalások során felmerült a Lukoil és a Mol kapcsolatának kiterjesztése is petrolkémiai együttműködésre, továbbá egyeztetések kezdődtek magyarországi kőolajtárolásról – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt. A tárcavezető szerint a magyar–orosz energetikai együttműködés zavartalan, biztosítja az ország energiaszükségletét, hosszú távú működtetése iránt elkötelezettek a felek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország szinte kizárólag orosz energiaforrásokra támaszkodhat. A magyar-orosz együttműködés ennek ellenére még nem olyan jelentős, mint amit a nyugati energetikai cégek építettek ki Moszkvával a szankciók ellenére is, de évről évre szorosabb – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.