Nincs baj a hazai főzdékben készülő pálinkák minőségével, kisebb hibáktól eltekintve pedig a kereskedelemben és a vendéglátóhelyeken is az előírásoknak megfelelő párlatok kaphatók.
Szeptember eleje óta kiemelt figyelmet szentelnek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a pálinkafőzdék és a szeszes italt forgalmazó vállalkozások ellenőrzésére. A hatóság az akcióval szeretné felderíteni és kivonni a forgalomból az illegálisan előállított termékeket, valamint kiszűrni a kínáltból a nem megfelelő minőségű italokat.
A Nébih ellenőrzés-sorozata ugyanakkor még nem zárult le, karácsony közeledtével pedig a különböző vásárokon is egyre több felügyelő jelenlétére számíthatnak az árusok. Ezeken a rendezvényeken ugyanis nagyobb a kockázata annak, hogy zugfőzdékben készült, illegális párlat kerül a poharakba.