Jócskán lenne tere a hazai gesztenyetermesztés bővítésének

Egyre kelendőbb a gesztenye itthon, ám a karácsonyi vásárok csemegéje leginkább külföldről kerül a fogyasztókhoz. Bár lenne tere a hazai termesztés bővítésének, ahhoz megfelelő irányú fejlesztésekre és a kártevőknek jobban ellenálló fajták nemesítésére lenne szükség.

2019. 12. 09. 9:32
Traditional popular Turkish street food Chestnuts(kestane) on the barbecue
A népszerű csemege jelentős része külföldről érkezik Fotó: isa özdere Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a hazai boltokban egész évben kap­ható a gesztenyemassza, a friss termés pedig ősszel kerül a kínálatba, a fogyasztás a karácsony közeledtével erősödik meg. A legnagyobb mennyiség nem a hazai ültetvényekről származik, évről évre jelentős mennyiségű importgesztenye érkezik az országba. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint megfelelő fejlesztésekkel csökkenteni lehetne a külpiaci kitettségünket.

A köztestület elemzése szerint a hazai szelídgesztenye-termőterület nagysága – a területalapú támogatási kérelmek alapján – 2017-ben 210 hektár volt, majd 2018-ban 215,5 hektárra emelkedett. Az idén nem mutattak változást az adatok, a tavalyihoz hasonló szinten stabilizálódott a termelés. A legnagyobb termőterületek Nyugat- és Dél-Dunántúlon vannak. Az ültetvények mellett ugyanakkor a ligetes szórványgesztenyésekből és vadon termő fákról is jelentős mennyiségű termés kerül a piacra. Sőt a kamara becslése alapján az évi 239 és 511 tonna közötti mennyiség jelentősebb részét ezek a vadon termő fák adják. Az éves gesztenyetermésben látható nagy ingadozás is annak tudható be, hogy kevés az üzemi ültetvény az országban, és a termesztéstechnológia is sok helyen fejlesztésre szorulna.

A szelídgesztenye a meleg, kiegyenlített hőmérsékletű, csapadékos területet kedveli, nagy előnye a többi gyümölccsel szemben, hogy jól bírja a téli hideget, és a tavaszi fagyok sem igazán viselik meg a növényt. Annál nagyobb bajt okoznak a kártevők. A fákat leginkább a szelídgesztenye-kéregrák tizedeli, de a szelídgesztenye-gubacsdarázs is komoly károkat okoz. Többféle védekezési megoldás közül választhatnak a termesztők, a leghatékonyabban azonban a különböző betegségeknek ellenálló fajták nemesítésével lehetne javítani a termesztés színvonalát.

A népszerű csemege jelentős része külföldről érkezik
Fotó: 123RF

– Az ágazat hatékonyságának növelése érdekében az adott termőhely változó ökológiai tényezőihez minél jobban alkalmazkodó, illetve a különböző betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló fák nemesítésére, termesztésbe vonására lenne szükség. Így megfelelő minőségű és mennyiségű termést takaríthatnának be a gazdálkodók – hívta fel a figyelmet a NAK. A fejlesztéseknek köszönhetően évről évre megbízható terméshozam érhető el, a hazai fogyasztói és feldolgozói igényeket pedig a jelenleginél nagyobb arányban hazai gesztenyével lehetne kielégíteni.

Első számú beszállítónk Olaszország, ahol az Európai Unió legnagyobb szelídgesztenye-állománya található, és évente 52 ezer tonna termést takarítanak be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.