időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Tovább zsugorodhat idén a közfoglalkoztatás

Nagy Kristóf
2020.01.06. 09:34
Tovább zsugorodhat idén a közfoglalkoztatás

Szakértők várakozása szerint az idén tartósan százezer fő alá csökkenhet a közfoglalkoztatotti létszám. A rendszerben ragadó több tízezer ember ugyanakkor már nem a munkanélküliség, hanem a képzettség hiánya miatt nem tud elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Az adatok alapján már tavaly augusztusban is éppen hogy meghaladta a százezer főt a létszám. A Belügyminisztérium utolsó közzétett havi jelentése szerint az év nyolcadik hónapjában átlagosan 104 ezren vettek részt valamilyen közfoglalkoztatási programban. Ez egy év alatt több mint húszezer fős csökkenést jelentett. A közmunkások felét három megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén – adja. Ezzel szemben több nyugat-magyarországi térségben már szinte alig találni közmunkást: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 2019 augusztusában alig több mint hatszáz fő dolgozott a másodlagos munkaerőpiacon.

A Magyar Nemzet információi szerint a kormány is azzal számol, hogy 2020-ban százezer fő körül marad a létszám, és ehhez igazították a közfoglalkoztatásra szánt pénzügyi keretet is. A legkevesebb közmunkást foglalkoztató megyékben az idén már nem is indítanak újabb programokat.

A létszám 2017 óta dinamikusan csökken
Fotó: Havran Zoltán

A közfoglalkoztatotti létszám 2016-ban volt a legmagasabb, az év augusztusában közel 250 ezer főt regisztráltak. A dinamikus csökkenés 2017-től következett be. Ennek egyik oka a növekvő munkaerőhiány volt, amelyet az adatok is alátámasztanak: gyakorlatilag felére csökkent 2016 óta a középfokú végzettségű közmunkások száma, emellett az érdekképviseletek visszajelzése is azt igazolja, a cégek ma már örömmel toboroznak körükben is.

Ugyanakkor a szakszervezetek tapasztalatai szerint sok közmunkás versenyszektori integrációját alapvető problémák lehetetlenítik el: a munkavállaló sokszor nem tartja be a munkakezdési időt vagy a munkavégzésre alkalmatlan állapotban jelenik meg.

A közmunkáslétszám dinamikus csökkenésének másik oka, hogy 2017-től jelentős lett a különbség a minimálbér és a közmunkás bér közötti összegben. Előbbi jóval magasabb, így sokakat motivál arra, hogy állást keressenek az elsődleges munkaerőpiacon. Ráadásul sokan a kötelező legkisebb keresetnél jóval magasabb összeget is megkaphatnak a munkaerőhiányos ágazatokban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.