Már látszanak az eredményei annak a kiemelt támogatásnak, amelyben az élelmiszeripar az elmúlt években részesülhetett. Az ágazat üzemi nyeresége öt év alatt több mint ötven százalékkal nőtt – közölte tegnap Zsigó Róbert. Az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerint a kormány stratégiai ágazatnak tekinti az élelmiszeripart, és minden rendelkezésre álló eszközzel hozzájárul a fejlesztéséhez.
Ennek egyik célja, hogy a hazai agrárium által előállított kiváló minőségű alapanyagokat minél nagyobb mértékben Magyarországon lehessen feldolgozni. Mindez a támogatásokban is tetten érhető: a 2014–2020-as európai uniós költségvetési ciklusban több mint 360 milliárd forint áramlott az élelmiszeriparba.
Ebből a legnagyobb szeletet a Vidékfejlesztési programban elérhető kétszázmilliárd forintos pályázat tette ki, ugyanakkor a gazdaságfejlesztési forrásokból is mintegy 78 milliárd forint, a külgazdasági tárca által kezelt támogatási alapból 57 milliárd forint, a Pénzügyminisztérium nagyvállalati programja segítségével pedig 34 milliárd forint juthatott el az ágazat szereplőihez.
A 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó tervezés során pedig a minisztérium az ipar és az érdekképviseletek szereplőivel közösen kilenc beavatkozási pontot és mintegy negyven intézkedést határozott meg az élelmiszeripar és az élelmiszerlánc fejlesztése érdekében.
– A jövő egyik iránya az élelmiszeriparban is a termelékenység és a hatékonyság növelése, amihez az Ipar 4.0 és a digitalizáció alkalmazása számos új lehetőséget kínál – mutatott rá Zsigó Róbert. Az európai uniós források mellett a tárca saját költségvetésből is igyekszik hozzájárulni a feldolgozók támogatásához.
Zsigó Róbert szerint már előkészítés alatt van egy új finanszírozási program, amely – a jövő évi költségvetés terhére – célzottan az élelmiszeripari fejlesztéseket hivatott támogatni.
A beruházások mellett a minisztérium kiemelt feladatként kezeli a Magyar élelmiszerkönyv felülvizsgálatát is. Elkészült a működési feltételek jogszabályi háttere, az év első felében pedig megkezdik munkájukat a megújult élelmiszerkönyvi bizottság és a különböző szakbizottságok is. – A Magyar élelmiszerkönyv reformjára nem egyszerűen azért van szükség, hogy biztosítsuk az élelmiszerek kiváló minőségét, hanem hogy visszaszorítsuk a rossz, gyenge minőségű termékeket – jegyezte meg a területért felelős államtitkár.