időjárás 36°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Riogat a Provident, vizsgálódik a jegybank

Horváth Éva
2020.03.20. 17:14

A Magyar Nemzetnek több érintett is jelezte, hogy a Provident Pénzügyi Zrt. telefonos megkereséssel arra hívja fel az ügyfelei figyelmét: ne éljenek a Kormány 47/2020. (III. 18.) számú rendeletében foglaltak szerinti hiteltörlesztési moratóriummal, hanem törlesszenek az eredeti szerződésben foglaltak szerint. A telefonos megkeresésekben a társaság azt mondta az adósoknak, hogy leginkább azért fizessenek tovább, mert egyébként januártól jelentősen megnő a havi törlesztési terhük. Információink szerint ezt számszerűsítették is: 15 százalékkal is megugorhat a kamat.

Ez azonban ellentmond a rendeletben foglaltaknak, ugyanis az a hitelek futamidejének kilenc hónappal való meghosszabbításáról szól, ami nem jelent többlet törlesztési terhet egyik szakaszban sem, csak azt, hogy tovább tart a visszafizetés időszak.

A Provident internetes honlapján ezzel kapcsolatban nincs tájékoztatás, csak annyit lehet olvasni, hogy az új termékkonstrukció kifejlesztéséig nem áll módjukban kölcsönt nyújtani Ugyanakkor 2020. március 19. napjától határozatlan ideig hitelpontjaikban a személyes ügyfélfogadás szünetel, a hitelpontok zárva tartanak.

– A Magyar Nemzeti Bank ügyfélszolgálata az elmúlt napokban számos megkeresést kapott a Provident Pénzügyi Zrt.-vel kapcsolatban, így értesült a kialakult helyzetről – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a jegybank.

– Az érintett ügyfelek tájékoztatása szerint a pénzügyi intézmény azt jelezte nekik, hogy amennyiben élnek a Magyarország kormánya által a koronavírus-helyzet miatt rendkívüli intézkedésként elrendelt törlesztési moratóriummal, akkor 2021 januárjától jelentősen megnő a törlesztőrészletük, mivel a pénzügyi intézmény nem hosszabbítja meg a futamidőt.

Mint ismeretes, a kormány 47/2020. sz., A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló – március 19-től hatályos – rendelete szerint a hiteltörlesztési moratóriumhoz kapcsolódóan „…A szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik.”

Az ügyféljelzések nyomán az MNB haladéktalanul felvette a kapcsolatot a Provident Pénzügyi Zrt.-vel ezen állítások valóságtartalmának ellenőrzésére. A jegybank ennek értékelése nyomán áttekinti, hogy szükséges-e, s ha igen, milyen felügyeleti lépést tennie a pénzügyi intézménnyel szemben.

Az MNB vizsgálatának hírére reagálva a Provident Pénzügyi Zrt. közleményt juttatott el szerkesztőségünknek, melyben jelezték: „a Provident leállította a telefonhívásokat, és konzultációt kezdett a jegybankkal a továbbiakról, a részletes szabályozás megjelenéséig nem nyilatkoztatják az ügyfeleket.“

 

Koronavírus itthon

Vakcinákkal hálálta volna meg Banglades a magyar orvosok munkáját

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.