időjárás 9°C Aurél 2022. október 5.
logo

Szinte teljesen lefagyott a lakáspiac

Pintér Balázs
2020.03.23. 05:45
Szinte teljesen lefagyott a lakáspiac

Alig néhány nap alatt gyakorlatilag megbénult az évek óta pörgő ingatlanpiac a koronavírus terjedése miatt. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a koronavírus terjedésének időszakában háttérbe szorulnak a lakásügyletek, a következő hetekben, hónapokban leginkább csak az egzisztenciális okokból szükséges adásvételekre lehet számítani. A nagy kérdés az, hogy a járványt követően milyen hamar rendeződnek a viszonyok.

Amire még pár héttel ezelőtt sem gondolt senki, most néhány nap alatt bekövetkezett: megtorpant az évek óta szárnyaló lakáspiac. Ez nem meglepő: járvány idején az emberek figyelme a családjukra, az egészségükre, a mindennapi betevőre és a megélhetésükre fordul. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint a lakáspiacon alapvetően két jól elkülöníthető időszakra kell számítani. Amíg a koronavírus terjed, lényegében hibernálódik a piac néhány szükségszerű, alkalmi vétellel, amikorra viszont megoldódik a helyzet, feltehetően hamar talpra áll a lakáspiac is.

– Szinte egyik napról a másikra egészen megváltoztak a szempontok. Eddig olyan kérdések motiválták az adásvételeket, hogy valaki mondjuk egy kisebb lakásból nagyobba szeretett volna költözni. E kérdések eljelentéktelenedtek most, amikor sokak vállalkozása megy csődbe, tíz- és százezrek kerülhetnek utcára, egzisztenciák roppannak meg. Olyan alapvető szempontok kerültek előtérbe, mint hogy valaki fent tudja-e tartani a lakását, fizetni tudja-e az albérletét – mondta a Magyar Nemzetnek Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője, jelezve, hogy a lakásügyletek száma már most erősen megcsappant, de a következő hetekben még inkább erre kell számítani.

Egyrészt ilyenkor a lakásvásárlás sokadlagos kérdéssé válik, kivéve, ha rendkívüli családi vagy egyéb okból sürgető a költözés. A vírus terjedése miatt ráadásul sokan ódzkodnak a fizikai kontaktustól, attól, hogy idegeneket engedjenek be eladó lakásukba vagy fordítva, különböző lakásokat nézegessenek vásárlás céljából. Az ingatlan-, illetve az ingatlanközvetítési piac sem vonhatja ki magát a biztonsági intézkedések alól: a Balla Ingatlannál például az idősebb kollégák már csak otthoni munkát végezhetnek, a külföldről hazatérő munkatársak rendre önkéntes otthoni karanténba vonultak. Emellett csökkenteni próbálták a személyes érintkezést az ügyfelekkel, telefonálásra és elektronikus kapcsolattartásra törekedve.

A vírus terjedésének hatására Balla Ákos szerint a következő hetekben, hónapokban lényegében teljesen leálló piacra kell számítani. – Ha idehaza is további szigorítások jönnek, ­például kijárási tilalom, további kérdések kerülnének elő. Mi lesz például azokkal a lakásokkal, amelyeket lefoglalóztak, vagy már csak a szerződés aláírása várat magára? – tette fel a kérdést a cégvezető, hozzátéve, hogy a járványhelyzet lecsengése után várhatóan szinte egyből újra fog indulni a lakáspiac. Bár most nehéz bármit előre jelezni, Balla Ákos nagyobb áresést sem tart elképzelhetetlennek. Ha megnövekszik a munkanélküliség és egyes cégeknél, bizonyos ágazatokban bért csökkentenek, az a lakásárakban is megjelenhet. – Ha az átlagbérek mondjuk 20-30 százalékkal visszaesnek, hasonló nagyságrendű árcsökkenés is elképzelhető a lakáspiacon, mindenekelőtt a lakásbérleti díjakban – mutatott rá.

Krízishelyzetben nem az ingatlanvásárlás az elsődleges kérdés
Fotó: Bach Máté

– Az érdeklődések, a kereslet folyamatosan csökken. A mostani helyzetben mindenkinek kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy lakást keresgéljen, ingatlanokat nézegessen. Az az időszak csak később várható, amikor sokan egzisztenciális vagy egyéb okokból arra kényszerülnek, hogy ­költözniük kell, és ennek lehetőségeit keresik majd – fejtette ki a Magyar Nemzet érdeklődésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, hozzátéve, hogy a feladott hirdetések számában jóval kisebb csökkenés tapasztalható. – Ha valaki elindított egy költözési folyamatot, akkor nem tud várni. Sokan pedig feltehetően azért kezdik el meghirdetni ingatlanukat, mert bár ezt későbbre tervezték, most attól tartanak, hogy idővel nagyobb áresés lesz a piacon – magyarázta a szakértő.

Alapvetően Balogh László is arra számít, hogy jóformán csak az alkalmi vételekre fog visszaesni a piac, azaz olyan ügyletek lesznek, amikor valaki olyan helyzetbe kerül, hogy kénytelen lépni. – Az árak egy időre be fognak fagyni az eddigi szintjükön. Mivel jóval kevesebb ügylet várható, a ritkábbá váló adásvételek nem fogják mutatni az ingatlanok valós értékét – fejtette ki a szakértő, aki szerint alapvető gazdasági okai nincsenek és nem lesznek a tartós árzuhanásnak, hiszen a gyárak újraindulnak majd, az élet a járvány lecsengése után hamar visszaállhat a régi kerékvágásba.

Balogh László szerint az átrendeződés „első fecskéje” az albérleti szegmens: az előző években elképzelhetetlen százezer forint körüli havi bérleti díjak egyre nagyobb számban jelennek meg Budapesten is. A portál adatai szerint ráadásul tíz százalékkal nőtt az albérleti kínálat a fővárosban – nyilván nem függetlenül a szinte lenullázódó turizmusból élő rövid távú lakáskiadás ellehetetlenülésétől.

Megtartani a munkásokat

Az állami és települési önkormányzatok megrendelésére végzett tervezési, kivitelezési, műszaki-mérnöki, lebonyolítói munkáknál, teljesítéseknél a szokásos 30 és 60 napos fizetési határidő helyett a kormány rendelje el a megrendelő és az államkincstár részéről az öt munkanapon belüli számlakifizetés kötelezettségét – ezzel a kéréssel fordult a kormányzathoz az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), hangsúlyozva, hogy a szigorított számlakifizetés a vállalkozások likviditási helyzetét javítva hozzájárulna a munkavállalók minél szélesebb körű továbbfoglalkoztatásához. Az ÉVOSZ jelezte, már az elmúlt héten tapasztalni lehetett a tervezési és kivitelezési folyamatok lassulását.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.