Traktorokkal a vírus ellen

A magyar gazdák készek berendezéseiket a járvány megfékezése érdekében hadrendbe állítani.

2020. 04. 20. 14:00
null
Olaszországban már alkalmazták ezt a megoldást Fotó: MTI/Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mezőgazdasági gépek is bevethetők a koronavírus elleni harcban, a magyar gazdák pedig készek berendezéseiket a járvány megfékezése érdekében hadrendbe állítani. Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában kifejtette: a mezőgazdasági termelők röviddel a veszélyhelyzet kihirdetését követően jelezték az Agrárminiszté­riumnak, hogyha szükséges, eszközeikkel segítenék a járvány elleni védekezést. A tárcavezető elmondta, ha az operatív törzs elrendeli olyan helyek és objektumok fertőtlenítését, ahol a mezőgazdasági permetezőgépek alkalmazása lehetséges, a minisztérium maximálisan közreműködik majd a gépek és eszközök rendelkezésre állításában. – A növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálata miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál elérhető a bejelentett növényvédelmi gépek adatbázisa, ami alapján szükség esetén az összes bejelentett növényvédelmi géppel rendelkező gazdálkodót meg tudjuk szólítani, hogy az eszközeikkel segítsék a védekezést – fogalmazott Nagy István.

Olaszországban már alkalmazták ezt a megoldást
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A mezőgazdasági permetezőgépek elsősorban a nagyobb felületek, az utak és a terek fertőtlenítésében nyújthatnak nagy segítséget. Emellett az ipari járművekkel nehezen megközelíthető keskeny és meredek utakat is könnyebben lehet tisztítani.

Bár hazánkban máig nem volt szükség ezek alkalmazására, Olaszországban már többször is bevetették ezt a megoldást a vírus terjedésének megfékezése érdekében. A legnagyobb olasz mezőgazdasági szervezet, a Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti (Coldiretti) március végén jelentette be, hogy tagjai önkéntesen bevetik a mezőgazdasági gépeiket egész Olaszországban az utcák és a terek tisztítására. A szakemberek a permetezőgépek mellett porlasztó- és párásítóberendezéseket is használnak.

Könnyítést kaptak a termelők

Jelentős adminisztratív egyszerűsítések segítik a mezőgazdasági vállalkozásokat, az erdőgazdálkodókat és az erdőtulajdonosokat. Az egyik legfontosabb változás, hogy a veszélyhelyzet idején nem kell vízkészletjárulékot fizetniük a gazdáknak. Emellett az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos eljárásokban a személyes ügyintézés helyett mostantól elektronikus másolatban is be lehet nyújtani az iratokat. Meghosszabbították az őstermelői igazolványokhoz tartozó betétlapok kiváltási határidejét, az érintetteknek a veszélyhelyzetet követő 30 nap áll majd erre rendelkezésükre. Fellélegezhetnek az erdőgazdálkodók is, esetükben szintén a vészhelyzet utáni időre halasztják az erdőgazdálkodási megbízási szerződések újbóli megkötését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.