Van, ahol szesztilalmat is elrendeltek

Változatos, sok esetben általánosnak mondható szigorításokat vezettek be az önkormányzatok erre a hétvégére a járvány elleni védekezés érdekében, több helyütt például már most is csak maszkban lehet bemenni a boltokba. Az új szabályok esetenként meglephetik a helyieket.

2020. 04. 25. 10:48
null
Néhol meglepőnek tűnő korlátozások léptek életbe Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szigorú feltételek mellett speciális, új szabályokkal kell rendelkeznünk a jövő hétvégére, ezek kialakítása már zajlik, addig az érvényben lévő kijárási korlátozás előírásai vannak érvényben – derült ki a kormányfő pénteki reggeli rádióinterjújából. Orbán Viktor kitért rá, hogy az önkormányzatok jogköre is megmaradt, ami a hét végére további helyi intézkedésekre ad lehetőséget.

A kihirdetett települési szabályok változatosak ezen a két napon. A helyi korlátozások alapvetően az emberek közötti biztonságos távolságtartást segítik elő: általánosan jellemző több helyütt a kirándulóhelyek, szabadidőparkok, sétányok, parkolók, csoportosulásra alkalmas közterek, tópartok ismételt lezárása, míg a védőeszközök használatára való felhívás vagy kötelezés mellett sokfelé éjszakánként kijárási tilalmat is elrendeltek. Erre a hétvégére már több városban, kisebb településen kötelező a szájmaszk használata az üzletekben, ami a fővárosban hétfőtől lép életbe. Érdekes, hogy például Szombathelyen a boltokon kívül a közparkokba is már csak maszkban lehet kimenni. Győrben is kizárólag így vásárolhatnak a lakók, ahol az egyébként 15 óráig nyitva tartható trafikoknak is be kell zárniuk délben. Mások mellett mától Szolnokon is kizárólag maszkkal vagy a szájat, orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe és a piacokra a veszélyhelyzet végéig.

Néhol meglepőnek tűnő korlátozások léptek életbe
Fotó: Havran Zoltán

Egyes alkalmi szabályok a helyiek fogyasztási szokásait is érintik. Edelényben például úgy döntött az önkormányzat, hogy erre a hétvégére szesztilalmat is bevezetnek. A városvezetés honlapján az olvasható, hogy más korlátozások mellett – például a játszóterek, közterek látogatásának tilalma – ma 15 órától vasárnap éjfélig betiltják a szeszes italok értékesítését és fogyasztását is, vagyis szombat délutántól hétfő reggelig sehol nem lehet majd ilyen terméket vásárolni. Egy másik településen arról döntöttek, hogy a boltokba egy családból egyszerre csak egy személy térhet be, a többieknek addig kint kell várakozniuk, amit a kereskedő ráadásul köteles ellenőrizni. Másutt azt szabták meg, hányan állhatnak egyszerre a pénztáraknál, és olyan település is akad, ahol az idősekre vonatkoztatva éppen akkorra rendeltek el kijárási tilalmat, amikor a rájuk szabott délelőtti vásárlási idősáv tart. Csongrádon maximálták a háromszáz négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekben tartózkodók számát és megtiltották a konditermek szombat–vasárnapi nyitvatartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.