Békés megyében is szűrik a baromfikat

Az intézkedés elsődleges célja a madárinfluenza további terjedésének megakadályozása.

2020. 05. 06. 7:32
null
20200320 Szabadszállás Balázspuszta tanya fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb megyében rendelte el a baromfiállományok vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatóság Bács-Kiskun és Csongrád megye után Békés megye azon területein is megkezdte a szárnyasok szűrését, amelyek nem állnak korlátozás alatt. Az intézkedés elsődleges célja a madárinfluenza további terjedésének megakadályozása. A Nébih tájékoztatása szerint a továbbiakban ezekről a területekről az ország bármely részébe irányuló szállítmányokat – függetlenül attól, hogy a szárnyasok egyenesen a vágóhidakra vagy a baromfinevelő telepekre kerülnek – minden esetben ellenőrizni kell. A mintát a tervezett szállítást megelőző 48 órán belül kell levenni. Az intézkedés egyedül a napos baromfikra nem vonatkozik.

Március óta a kór megállíthatatlannak tűnő gyorsasággal terjed az országban, Bács-Kiskun és Csongrád megyében – ahol elsőként ütötte fel a fejét a megbetegedés – április közepéig 226 állattartó telepen mutatták ki a H5N8 vírus jelenlétét, a betegség miatt pedig csaknem három és fél millió szárnyast öltek le. A járvány végét egyelőre a szakemberek sem látják, azt azonban már most biztosra veszik, hogy a gazdák kára több milliárd forintra rúg. A járványt szigorú hatósági előírásokkal igyekeznek megfékezni. A gazdálkodók az egész országban kizárólag zárt körülmények között tarthatják a szárnyasokat, emellett a higié­niai szabályokra is kiemelt hangsúlyt kell helyezniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.