Nagyközségi önkormányzatokat vizsgált az Állami Számvevőszék

Harminc, önálló hivatallal rendelkező nagyközségi önkormányzat működésének és feladatellátásának integritását ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A vizsgálat során megállapították, hogy a legtöbb önkormányzat nem alakította ki az integritás lényeges elemeit.

Forrás: MTI2020. 05. 07. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számvevőszék csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ÁSZ 22 önkormányzatnak fogalmazott meg javaslatokat, és példaként állította a többi helyhatóság elé Alsónémedi önkormányzatát.

Azt írták, az önálló hivatallal rendelkező nagyközségi önkormányzatoknál nem volt jellemző a tevékenységek összességére kiterjedő integritásszemlélet, és nem történt meg az integritási kockázatok tudatos kezelése sem. Kockázatot jelentett az is, hogy többségük nem rendelkezett olyan alapvető integritáseszközökkel, mint például a külső összeférhetetlenségre és kapcsolattartásra vonatkozó szabályzatok.

Hozzátették: a vagyongyarapodás feltétele, hogy az érintettek bizonyos időszakonként számot adjanak erről és nyilvántartásba vegyék a vagyonnyilatkozatukat, de a megelőző kontrollok csak minden második ellenőrzött önkormányzatnál teljesültek.

Bár az önkormányzatok feltüntették az állampolgári bejelentések megtételére szolgáló elérhetőségeket, a bejelentők védelmére vonatkozóan nem adtak megfelelő tájékoztatást, és nem tekintették át a bejelentések tapasztalatait – derült ki az ÁSZ ellenőrzéséből.

A számvevőszék megállapította azt is, hogy az önkormányzatok harmadánál nem teljesültek a szervezeti integritás és az elszámoltathatóság alapvető követelményei, a vizsgált integritáskontrollok összességében nem biztosították a védelmet a külső befolyásolás, a csalás és korrupció kockázatai ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.