Luxemburg a leggazdagabb, Bulgária a legszegényebb

Továbbra is ­óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országai között.

Magyar Nemzet
2020. 06. 19. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némileg csökkent, de továbbra is ­óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentéséből. Az Eurostat közölte: vásárlóerő-egységben számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) és az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás alapján is toronymagasan vezet a nyugat-európai nagyhercegség a 27 tagú közösségben – idézi a távirati iroda.

Luxemburgban az egy főre jutó GDP 261 százaléka volt az uniós átlagnak, míg az utolsó helyezett Bulgáriában 53 százalék. Tavaly tíz országban – Luxemburg, Írország, Hollandia, Dánia, Ausztria, Németország, Svédország, Belgium, Finnország és Franciaország – haladta meg az uniós átlagot az egy főre jutó bruttó hazai termék. A középmezőnybe, azaz a hetven és száz százalék közötti kategóriába került Málta, Olaszország, Csehország, Spanyolország, Ciprus, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Portugália, Szlovákia, Magyarország és Lengyelország. A maradék öt országban – Lettországban, Romániában, Görögországban, Horvátországban és Bulgáriában – hetven százalék alatt volt a mutató.

Luxemburg mindent visz: a háztartások életszínvonalát jobban tükröző egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásban az EU-s átlag 135 százalékával is az első lett a nagyhercegség, Bulgária pedig az utolsó az átlag 59 százalékával. Egy évvel korábban 135, illetve 57 százalékon állt ez a két adat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.