Megszűnt az idősek vásárlási idősávja

Éjfél után megjelent a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet lejártával kezdődött járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet, amely nem tartalmaz időkorlátot a bolti vásárlások esetén.

2020. 06. 18. 6:18
null
20020323 Budapest bolt vásárlás Koronavírus illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnt a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban – ez derül ki a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyből. Ebben szerepel a kihirdetés másnapján már érvényes kormányrendelet a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről.

A boltos felelőssége is, ha az eladón nincs maszk

Az érvényes előírás szerint nemcsak a vásárlóknak, hanem a bolti dolgozóknak is kötelező maszkot viselniük a munkájuk során.

Az új rendelet előírja: a tömegközlekedési eszközön, valamint az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) mindenkinek kötelező viselni, kivéve a hat éven aluli gyermekeknek.

Marad a maszk a vásárlón és az eladón. A hat éven aluliak már kivételek
Fotó: Mirkó István

A kereskedelmi egységekben történő vásárlásokra egyéb előírást nem határoz meg a jogszabály, amely így

megszüntette a tegnap még érvényes időkorlátozást a boltokban.

Legfeljebb félezres tömeg

Arról is rendelkeztek, hogy a vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – ugyancsak kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.

Az új szabály a rendezvényekre is kitér: eszerint a zárt helyen vagy a nem zárt helyen zenés, táncos rendezvény – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a program helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az ötszáz főt.

Üdvözlik a bolti dolgozók a kormány döntését

Olyan döntés született, amely továbbra is az emberek biztonságát helyezi előtérbe úgy, hogy visszaadja a vásárlás szabadságát. Az arcmaszk kötelező viselésének elrendelése a kereskedelmi egységekben nagyobb vásárlótömeg esetén is biztosítja az alapvető védekezés lehetőségét a nap bármely szakában – mondta a Magyar Nemzetnek a 65 év felettiekre vonatkozó vásárlási idősáv eltörlése kapcsán a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

Szijjártó: Változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is

A világjárvánnyal szembeni eredményes védekezés érdekében bevezetett rendkívüli jogrend végeztével változnak a határátlépésre vonatkozó szabályok is – írja közösségi oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.