Sorra mondják le a magyarok a horvátországi szállásfoglalásokat

A horvátországi Rab szigeten nyaral családjával együtt lapunk munkatársa, aki még a koronavírus-helyzet hét végi romlása előtt érkezett a festői szépségű, közkedvelt Adria-parti településre, Palitba. Kollégánk szombat este élőben jelentette a magyarok körében is közkedvelt horvát tengerparti üdülőhelyről: alapvetően elővigyázatosak az ottani nyaralók, és a járványügyi helyzet romlása mellett jelenleg nincs pánikhangulat és nincsenek megbetegedések sem a szigeten, mindenki a híradásokat figyeli.

Kiss Gergely (Rab-sziget, Palit)
2020. 07. 11. 20:04
null
Nyüzsgés és nyugalom. A magyarok körében kedvelt az adriai úti cél, ahol kalandozni és pihenni is tud az egész család Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több apartmantulajdonossal beszéltünk, akik azt jelezték, hogy folyamatosan mondják le a mostanra, illetve az elkövetkező hetekre lefoglalt szállásokat a romániai, magyarországi, ausztriai utazók. A Covid–19 egyre inkább téma, mindenki figyeli a híreket, hogyan szigorít a horvát kormány – mondta a horvátországi Rab szigeten családjával tartózkodó kollégánk szombat este.

Nincsenek korlátozások

– Minden szállás- és vendéglátóhely üzemel, nincsenek korlátozások, van mindenütt szabad parkolóhely, nincs káosz és tömeg – jelezte friss tapasztalatait a kinti körülményekről, amelyet egyre inkább beárnyékolnak a koronavírus visszatéréséről szóló hírek.

Mint mondta, alapvetően mindenki nyugodt: nincs pánikhangulat a friss hírek ellenére sem, mivel a szigeten eddig nem fordultak elő megbetegedések. – A korábbi években jellemző főszezoni tumultus eleve nincsen, mindenütt komfortosak a körülmények: a nyaraló családok, idősebb-fiatalabb társaságok egymástól tisztes távolban, nyugodtan tudnak pihenni a strandon, a tengerparton és a település minden pontján. Erre egyébként figyelnek is a helyiek: a kompon például felhívták a figyelmet, hogy egyméteres távolságot tartsanak az utazók, és a családok maradjanak egyben – idézte fel.

Nyüzsgés és nyugalom. A magyarok körében kedvelt az adriai úti cél, ahol kalandozni és pihenni is tud az egész család
Fotó: 123RF

A helyben szerzett tapasztalatok szerint sokkal kevesebben nyaralnak a szigeten, mint azelőtt, ezt több apartmankiadó is megerősítette, akik örülnek minden érkezőnek, nagy az eddigi veszteség a turizmusban. Habár a szálláshelyek kevésbé drágultak, az éttermek, boltok árai viszont emelkedtek tavalyhoz képest, nem olcsó a megélhetés.

Nincs beteg

Főleg német, osztrák, olasz, magyar vendégek vannak Rab szigetén, utóbbiakból kevesebb, mint tavaly. Palitban jelenleg komfortosak a nyaralási körülmények, amit már az odavezető úton, illetve a letenyei, zavartalan határátlépéskor is érezni lehetett. – Mondták a helyiek, hogy itt még nem volt koronavírusos beteg, a gócpontok most is Zágrábban, Dubrovnikban vannak – vázolta kollégánk. Felidézte, hogy a sztrádán nem volt júliusban jellemző csúcsforgalom, Zágrábig szinte senki nem keresztezte az útjukat a csütörtöki kiutazáskor.

– Az autópálya nagy szakaszon teljesen üres volt. Csütörtökön szinte senki nem volt, de szombaton sem fordult elő tömeges jelenet a letenyei határátkelőnél. A határátlépéskor mindannyian regisztráltunk, tudnak róla a horvát hatóságok, hol nyaralunk – jelezte.

Csendes nyaralás

Szavai szerint nyárutóra emlékeztet a főszezon, vagyis csendes, visszafogott a hangulat a szigeten, ahol az egész szezonban nincsenek zajos bulik, lármázó társaságok a nyaralóhelyeken, a strandokon, a tapasztalatok szerint kulturált, visszafogott a kint nyaraló közönség.

Minden étteremben és üzletben van kézfertőtlenítő a vendégeknek és a vásárlóknak
Fotó: a szerző felvétele

– Minden étteremben, teraszon, kerthelyiségben van kézfertőtlenítő, a boltban maszkot viselő munkatárs belépéskor a kezünkre spricceli a fertőtlenítőt, viszont kevés nyaralón van arcmaszk, az osztrákok, németek jobban viselik, mint a többiek – mondta. A strandon kényelmesen tartható a megfelelő távolság, nincs tömegnyomor, nem érnek össze a törülközők, gyermekbarát homokos, sziklás, kavicsos partok fogadták az érkezőket.

Kötelező a maszk a boltban

Ismét rekordot döntött az új koronavírussal fertőzöttek száma Horvátországban – közölte szombaton a távirati iroda. A horvátországi válságstáb közleménye szerint Zágráb szigorít a nem uniós állampolgárok beutazási feltételein, az uniós állampolgárok – köztük a magyarok – továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt. A nem uniós állampolgárok péntektől szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén az elkülönítő ideje egy hétre mérsékelhető. Kivételt képeznek ugyanakkor azok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, vagy mert ott ingatlanuk van. Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra, sem azokra, akik átutaznak az országon. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon. Hétfőtől kötelező lesz a szájmaszk viselése is az egészségügyi intézményekben, a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben. A vendéglátóhelyeken csak a személyzetnek kötelező a védőfelszerelés viselése – jelezte a válságstáb, ahogy azt is, hogy nem rendeltek el gyülekezési korlátozást, de ellenőrizni fogják az eddig bevezetett járványügyi intézkedések betartását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.