időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

A tavaszi megtorpanás után a támogatott hitelek fogynak

Pintér Balázs
2020.07.28. 19:14

– A járvány fokozatos visszaszorulásával konszolidálódó ingatlanpiacon az államilag támogatott hiteltermékek jelentik a legjobb megoldást azoknak az ügyfeleknek, akik az elmúlt hónapok bizonytalanságai miatt esetleg elhalasztották a lakásvásárlást – hívta fel a figyelmet Kormos Zoltán, az OTP Bank otthonteremtési megoldásokért felelős vezetője. Mint hangsúlyozta, az elmúlt években új alapokra került és több elemmel is bővült a családok otthonteremtését segítő, a gyermekvállalást ösztönző támogatások, kedvezmények rendszere. A három pillér a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a lakáscélú jelzáloghitel részleges elengedése.

Vissza nem térítendő támogatásként a csok vagy a falusi csok képében akár tízmillió forintot kaphatnak lakáscélra a családok. A csoknál új lakás vásárlásához vagy építéséhez érhető el a kiemelt támogatási összeg, a falusi csok 2486 kistelepülésen vehető igénybe lakás vagy ház vásárlására és felújítására, bővítésére. Meglévő ingatlan korszerűsítésekor, bővítésekor a támogatási összegek fele kapható meg. Mind a csok, mind a falusi csok mellé igényelhető legfeljebb háromszázalékos kamatozású hitel: két gyermek után maximum tízmillió forint, három gyermek után 15 millió forint. Ez a hitelösszeg az új vagy használt lakáshoz felvett támogatás mellé, két vagy három gyermek után érhető el. A falusi csok esetében használt lakás vagy ház vásárlására és korszerűsítésére, bővítésére vehető igénybe a kölcsön. A felső összeghatár itt is tíz és 15 millió forint, meglévő ingatlan korszerűsítése és/vagy bővítése esetén pedig öt, illetve 7,5 millió forint.

Az OTP Bank az összeállításában kiemelte, hogy a hatályos rendelkezések szerint a második gyermeket vállaló családok egymillió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat, ha a hitelt a gyermek érkezése előtt vették fel. A támogatás a harmadik gyermeknél négymillió forintra emelkedik, minden további gyereknél újabb egy-egy millió forinttal.

A gyermekvállalásra készülő házaspárok babaváró támogatásként legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt is igényelhetnek a bankfiókokban, függetlenül attól, hogy van-e már gyermekük. Az eddigi banki tapasztalatok szerint tízből hat-hét igénylő ezt is lakáscélra fordítja. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár nemrég jelentette be, hogy a tavaly július óta elérhető babaváró igénylőinek száma átlépte a százezret, a csokot pedig öt év alatt 145 ezer család vette igénybe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.