Ismét növekedni kezdett Kína gazdasága

Kína bruttó hazai terméke (GDP) 3,2 százalékkal bővült 2020 második negyedévében.

Mártonffy Attila
2020. 07. 17. 11:36
Workers wearing face masks work at a construction site in Renhuai, Guizhou
HEALTH-CORONAVIRUS/CHINA Fotó: China Daily CDIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei év első három hónapjában produkált 6,8 százalékos visszaesés után Kína bruttó hazai terméke (GDP) 3,2 százalékkal bővült 2020 második negyedévében. Ezzel a kelet-ázsiai ország elkerülte a sokak által előre jelzett recessziót. Elemzők a gazdaság 2,5 százalékos növekedésére számítottak az április–júniusi időszakban. A vártnál jobb teljesítmény azt mutatja, hogy Kína összeszedte magát a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai után, ám az emberek még óvatosak, s többnyire otthon maradnak, kihagyva a nagyobb arányú költekezést. Mindenesetre a világ második legnagyobb gazdasága elsőként kezdett el emelkedni az eddig soha nem tapasztalt zuhanás után – mutatott rá a CNN amerikai hírtelevízió online csatornája.

Megfigyelők úgy vélik, hogy Kína korai visszatérése a növekedéshez jó hír lehet a világ többi gazdaságának is. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jú­niusi előrejelzése szerint a globális gazdaság 4,9 százalékkal fog zsugorodni 2020-ban, azaz nagyobb mértékben, mint ahogy a nemzetközi pénzintézet áprilisi becslése prognosztizálta. Akkor az IMF úgy gondolta, hogy a fellendülés a korábban véltnél sokkal fokozatosabban fog bekövetkezni. Most azonban úgy tűnik, hogy a vártnál kisebb mértékű hanyatlás következik be, ha felgyorsul a normalizációs folyamat azokon a területeken, amelyek először nyitottak meg a Covid–19-járvány enyhülése után. Az IMF szerint Kína GDP-je idén egy százalékkal emelkedik, míg az Egyesült Államok és Európa növekedése továbbra is a negatív tartományban marad.

Ugyanakkor az Oxford Economics kutatóintézet hatszázalékos bővülést jelez előre Kínában a második fél évben, míg 2020 egészére 2,5 százalékos GDP-növekedést prognosztizál. Ehhez azonban jelentős fiskális és monetáris könnyítések szükségesek – tették hozzá. – A pekingi kormány bízik benne, hogy a gazdaság a második fél évben is növekedési pályán marad, ám ehhez az szükséges, hogy megnőjön a lakosság fogyasztási hajlandósága, azaz az eddigieknél többet költsenek – mondta Liu Aj-hua, a kínai statisztikai hivatal szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.