Romániában lépne az MVM

Új lehetőséget használna ki az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., a sikeres lépéssel Romániában is terjeszkedhet a magyar energetikai vállalat. Kóbor György vezérigazgató jelezte: a román piacot elhagyó ČEZ eszközeinek felvásárlására tett ajánlatot nemrégiben az MVM.

null
Kóbor György szerint a vállalat kinőtte Magyarországot Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romániában készül felvásárlásokra az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) – nyilatkozta Kóbor György vezérigazgató a Bloombergnek. A bukaresti sajtó már korábban is írt arról, hogy a magyar állami tulajdonú MVM ajánlatot tett a román piac elhagyásáról döntő cseh ČEZ energetikai vállalat romániai kirendeltségének eszközeire. Kóbor György nyilatkozata szerint az MVM Magyarországon elérte méretbeli korlátait, ezért törekszik regionális jelenlétre. A beszámoló megemlíti: az MVM vezetősége 2022-ben vinné tőzsdére a céget, amely üzleti forgalma alapján a Mol Nyrt. után a második legnagyobb vállalat lehet Magyarországon.

Az Economica.net felidézi a magyar kormány energetikai ambícióit a Fekete-tenger és az Adriai-tenger térségében. Beszámol a Török Áramlat-gázvezeték magyar támogatásáról és arról, hogy az Orbán-kormány nagyon jó kapcsolatokat ápol Szerbiával és Csehországgal is.

Kóbor György szerint a vállalat kinőtte Magyarországot
Fotó: Mirkó István

Kóbor György a nyugat-balkáni terjeszkedésről is beszélt. Szerinte Szerbiának fontos szerepe van abban, hogy a boszniai, montenegrói, észak-macedóniai és bulgáriai piacon is megjelenjen az MVM. A Nyugat-Balkán országain kívül Románia és Csehország is azok közé tartozik, ahol esetleges felvásárlásokat tervez az MVM. A romániai energiapiacon való jelenlétről azt nyilatkozta a cégvezető, hogy a fekete-tengeri földgáz kitermelése Magyarország számára is az energiaellátás diverzifikálását jelentené.

Bukarestben időnként támadások érik a magyar energetikai szerepvállalást. Magukat geostratégiai elemzőknek nevező román nyilatkozók több alkalommal figyelmeztetően számoltak be arról, hogy Magyarország regionális gázelosztó központtá válhat, ami csökkentené Románia térségbeli szerepét. Ennek a pozíciónak az elérése valóban célja a magyar kormánynak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.