Több száz tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból

Élő rágcsálókat is talált a Nébih egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás tárolójában.

Magyar Nemzet
Forrás: nebih.hu2020. 07. 06. 8:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 236 tonna, élelmiszer-biztonsági szempontból problémás terméket és élő rágcsálókat is találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztó tárolóiban – közölte a Nébih. A bértárolást végző cégnél az élelmiszerek tételes átvizsgálása több napot vett igénybe, a problémás termékeket a szakemberek kivonták a forgalomból és megsemmisítésre utalták.

A Nébih szakemberei 2020. május végén tartottak élelmiszer-higiéniai és nyomon követési ellenőrzést a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, bértárolást végző vállalkozásnál. A létesítményben tárolt fagyasztott élelmiszerek több napon át tartó, tételes átvizsgálása során mintegy 236 tonna esetében állapították meg az ellenőrök, hogy azok nem felelnek meg a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

Egérürülékkel szennyezett, sérült csomagolású termékeket találtak a szakemberek
Fotó: nebih.hu

A vizsgálat során többek között egérürülékkel szennyezett, sérült csomagolású, penészes és lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű termékeket találtak a szakemberek. Emellett nyomon követési szempontból nem megfelelő – azaz jelöletlen, tétel azonosítására szolgáló adatot nem tartalmazó, továbbá hiányos dokumentációjú – élelmiszereket is rejtett a raktár. A raklapok között, amiken a termékeket tárolták, élő rágcsálók mozogtak, az egyiken pedig fagyott egértetemet is találtak a szakemberek.

A hatóság a kifogásolt termékeket kivonta a forgalomból, azok ismételt forgalomba hozatalát megtiltotta, és elrendelte a megsemmisítésüket. A megsemmisítésre történő elszállítás a hatóság folyamatos jelenléte és felügyelete mellett történt. A jogsértésekkel kapcsolatos eljárás folyamatban van, a felelős milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatók a Nébih jogsértés listáján.

Nem példa nélküli az eset

Lapunk megkeresésére válaszolva a Nébih arról tájékoztatott: Ilyen nagy mennyiségű termékkel kapcsolatos jogsértésre és azzal összefüggő hatósági intézkedésre szerencsére ritkán kerül sor. Noha nem példa nélküli, a most nyilvánosságra hozott eset a Nébih csalások, hamisítások felderítésére szakosodott részlegénél is „rekord” mennyiségnek számít. A jelenlegi esetet is feltáró Kiemelt Ügyek Igazgatósága a Nébih szervezetében egy speciális egység, ami a csalások, hamisítások felderítésére szakosodott és elsődleges célja a feketegazdaság felszámolása. Az ezen egység által végzett élelmiszerbiztonsági ellenőrzések a járvány alatt is a szokásos ütemezéssel, azonos módon zajlottak.

Azt is megkérdeztük a Hivataltól, vonatkozik-e különleges szabály a különleges időszakokra, jelen esetben járvány idején, szigorúbbak, gyakoribbak-e ilyenkor az ellenőrzések? A Nébih kifejtette: az elmúlt hónapokban lezajlott koronavírus-járvány komoly kihívás elé állította nemcsak a vállalkozásokat, de a lakosságot is. Az általános higiéniai előírások betartására mindenkinek fokozottan kellett ügyelnie. A járvány idején számos területen (így a kereskedelemben is) speciális intézkedéseket kellett bevezetni. Előtérbe került az ellátásbiztonság kérdése is. Ezen időszakban a Nébih elsősorban hatósági útmutatókkal, tájékoztatókkal segítette az élelmiszerlánc szereplőket, valamint bizonyos területeken (közétkeztetés, élelmiszer kereskedelem) támogató szemléket tartott. Utóbbiak elsődleges célja nem a büntetés volt, hanem, hogy az esetlegese hibákat, hiányosságokat mielőbb kijavítsák. A veszélyhelyzet elmúltával a hatósági ellenőrzések is visszaálltak a normál rendre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.