Az olajkereslet jelentős növekedésére számít jövőre az OPEC

Az idén kilenc százalékkal csökken, jövőre 7,7 százalékkal növekszik a világ olajkereslete az OPEC szerint.

Forrás: MTI2020. 08. 12. 17:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán publikált havi rendszeres piaci előrejelzésében a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) napi 90,6 millió hordós globális olajkeresletet vetít előre az idei évre, napi 9,1 millió hordóval kevesebbet a tavalyinál. Az előző havi prognózisában a tavalyihoz képest napi 8,95 millió hordós keresletcsökkenést jelzett előre az idei évre az szervezet. Jövőre a felhasználás viszont már napi hétmillió hordóval emelkedik napi 97,6 millió hordóra. Az OPEC az előző havi prognózisában is a felhasználás napi hétmillió hordós növekedését jelezte előre 2021-re.

Az OPEC olajtermelése júliusban az előző havihoz képest napi 980 ezer hordóval napi 23,17 millió hordóra emelkedett. A szervezet részesedése a világtermelésből így 0,7 százalékponttal 26,1 százalékra emelkedett. Az OPEC olajkosarának átlagára júliusban hordónként 43,42 dollár volt, 6,37 dollárral magasabb az előző havi 37,05 dollárnál. Tavaly júliusban 39,85 dolláron állt az olajkosár ára.

Az OPEC előrejelzése szerint az idén a világgazdaság négyszázalékos zsugorodására lehet számítani, ami jövőre 4,7 százalékos növekedésbe fordul. Az OECD-tagországok bruttó hazai terméke az idén 6,2 százalékkal csökken, jövőre négy százalékkal emelkedik. Az Egyesült Államok GDP-je az idén 5,3 százalékkal csökken, jövőre 4,1 százalékkal emelkedik. Az euróövezetben a GDP-csökkenés nyolc százalék lesz az idén, jövőre pedig 4,3 százalék lehet a növekedés. Kína GDP-je az idén 1,8 százalékkal, jövőre 6,9 százalékkal nő. Az OPEC előrejelzésében azzal a feltételezéssel élt, hogy a koronavírus-válság következményeit már világszerte mindenhol sikerült ellenőrzés alá vonni, és „nagyobb zavarokra” már kerül sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.