Ellenzéki Balaton-kör: tisztázza a félrevezetést a Club Aliga

Miután nemrég nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánították a  Club Aliga fejlesztését, a hazai médiában több olyan cikk jelent meg, amelyek a helyi civil szervezetek tagjai, illetve a balatonvilágosi önkormányzat egyes képviselő-testületi tagjainak magánnyilatkozatai szerint íródtak – ezek a médiamegjelenések számos téves vagy félrevezető információt tartalmaznak a Club Aliga fejlesztésével kapcsolatban. 

2020. 08. 21. 17:30
null
Az egykori pártüdülõ épülete a Balaton partján a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán. Club Aliga Fotó: MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatoni ámokfutását ezen a nyáron szervezetten a nagyközönség elé táró baloldali összefogás a politikai hangulatkeltés szándékával sorra támadja az olyan nagyszabású turisztikai projekteket az országban, amelyekhez az államnak vagy a Balatonnak köze van, és egyébként nemzetgazdasági szempontból előremutató beruházásokról van szó. Sőt olyan tervekre is rászállnak, amit magyar tulajdonú vállalatok terveznek szakmai és üzleti szempontok mentén megvalósítani egy-egy térségben, és állami támogatás még csak hírből sem kapcsolódik a projekthez.

A magyar tenger továbbra is a magyaroké, az ellenzék hiába állítja, hogy a térség GDP-jét erősítő fejlesztések mögött egyéni érdekek állnak (MN-grafika)

Rombolnának

Ahogy arra számítani lehetett, az évekig elhanyagolt, gazdátlan balatonvilágosi üdülőközpont, a Club Aliga korszerűsítési terveit, az ezzel kapcsolatos lépéseket is támadják az ellenzők, amelynek köszönhetően hetek óta médiahazugságok terjednek erről a kiemelt jelentőségű balatoni beruházásról is.

Az ellenzéknek az a célja, hogy

az ország válság utáni visszaerősödését a gazdaságban megakadályozza, a magyar földön hazai tőkéből tervezett fejlesztéseket megtorpedózza,

alapvetően káoszt kavarjon és bizalmatlanságot ébresszen a polgárokban helyi szinteken is.

Kétes összeborulás, sok hazugság a Balaton körül. Már kampányolnak
Fotó: Facebook

A Club Aliga fejlesztője, a közvetett módon az Appeninn Nyrt. többségi tulajdonában álló PRO-MOT Hungária Kft. sajtónyilatkozatban kívánja tisztázni a nagy múltú balatoni üdülőhely fejlesztésével kapcsolatos főbb kérdéseket, amelyet a Magyar Nemzethez is eljuttattak. A közleményben elsőként felidézik az ingatlan viszonyainak hátterét, hogy hogyan került hazai tulajdonba az egykori pártüdülő, erről bővebben a keretes írásunk szól.

Megalapozott háttér

Miután érdekeltségébe került, az Appeninn komoly potenciált látott a terület fejlesztésében, ezért már eleve a felújítás és a fejlesztés szándékával, egy komplex üdülőközpont kialakításának tervével, társbefektetővel együtt közvetetten vásárolta meg a Club Aligát. A cél az volt, hogy egy hosszú távú projekt keretében megújítsák a területet, hogy a Club Aliga

a Balaton egyik legkedveltebb turisztikai célpontjává válhasson,

és a hosszú évek óta leromlott és elhanyagolt terület végre megújulhasson.

Felújítás előtt a Club Aliga. Tavaly rászorultsági alapon üdültettek benne, de abba is belekötött az ellenzék
Fotó: Fortepan

Alapos vizsgálatok, felmérések, előkészítő tervezés után tavaly a PRO-MOT Hungária Kft. döntött a rövid, illetve hosszú távon fejleszteni kívánt területekről.

A rendrakás időszaka

Első lépésként tavaly év végén megkezdődött a terület részleges rehabilitációja a használaton kívüli és életveszélyessé vált épületek lebontásával és a terület minőségének feljavításával. Emellett rendezték a zöld területeket (fák ápolása, invazív fajoktól történő megszabadítása) az előzetes kertészeti felmérés és tervek alapján.

Az egykori pártüdülő épülete a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán 2010-ben. Van mit újratervezni
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Mindenki számára látványos lehetett: a klub körüli strand területe és a vízpart is jelentős átalakításra, rendezésre, beruházásra szorult, tekintettel az elmúlt években elmulasztott fejlesztésekre, karbantartásokra. Ezért az idei év első felében a tulajdonosok több olyan – az idő rövidsége ellenére – könnyen kivitelezhető, látványos és a látogatók érdekeit szolgáló fejlesztést bonyolítottak le a területen,

amelyre hosszú évek óta nem volt példa.

A szezonra megújult a játszótér, a strand, a strandbüfé, újra térkövezték a sétányt – ezek a helyiek és a tóhoz látogatók számára nyújtanak minőségibb élményeket.

A magyarok inkább a Balatont választották az idén. A belföldiek töltötték a vendégéjszakák 86 százalékát a szállodákban
Fotó: MTI

Ahogy más beruházási terveknél, az ellenzék itt is igyekszik valótlanságokkal megzavarni a helyiek és a választópolgárok hangulatát, ellenérzést akarnak kelteni az irigyelt fejlesztéssel szemben. Ez, mint ahogy korábban levezettük, az ország több pontján tetten ért metodikája a baloldali kampánynak, amely a pártoktól a civileken át főként a közösségi oldalakon össztűzként zúdul a lakosságra, kis nolimpiákat vizionálva a siker érdekében.

Kikötői tévedések

A Club Aligát ért hazugságok tisztázására kiadott tényszerű közlemény kitér arra a hosszú távú beruházási terv szerves részét képező projektre, amely a kikötő területének fejlesztéséről szól, illetve egy hotel építéséről a társaság tulajdonában álló területen.

– A konkrét tervezés jelenleg is folyamatban van, és – a híresztelésekkel ellentétben – a PRO-MOT Kft. nem tervezett és nem is tervez szállodát építeni a „közparkba”

– szögezik le a hangulatkeltő vádak kapcsán.

A közlemény kiemeli, hogy a még folyamatban lévő tervezés ellenére a PRO-MOT és a közvetett tulajdonos Appeninn a lehetőségeihez mérten törekszik az önkormányzat és a lakosság széles körű tájékoztatására.

Ezzel együtt figyelembe kell venni, hogy – mivel az Appeninn Nyrt. tőzsdén jegyzett társaság, – a Club Aliga-projekttel kapcsolatban csak kellően pontos és konkrét információkat oszthatnak meg.

Zavaros vizek

Annál is inkább, mivel a beruházás volumene miatt a megjelenő információk

alkalmasak lehetnek a befektetők megtévesztésére, ezáltal a piaci manipulációra is, amelyet tilt a jogszabály.

További konkrétum, hogy a kft. Balatonvilágos község önkormányzatával áll szerződéses jogviszonyban, így a fejlesztésekkel kapcsolatos egyeztetéseket is az önkormányzattal folytatja, illetve jogosult kizárólagosan folytatni – említi a Pro-Mot Hungária Kft. közleménye.

Átgondolt fejlesztési tervek, kilátás a fejlődésre. Pazar látványt nyújt a tó a balatonvilágosi kilátóból
Fotó: Wikipédia

A cég szükségesnek látta a hírekben többször is megjelent tulajdoni viszonyok kérdését is rendezni.

Hangsúlyozták: a vagyonkezelt területek tulajdonosa a Magyar Állam, így kizárólagosan a Magyar Állam jogosult a tulajdoni viszonyokat érintő döntést meghozni és megállapodni, főként ha a területek értékesítéséről van szó az önkormányzat számára.

Nem zárják le a strandot, sőt, ingyenes

– Rendszerint felvetődik továbbá a hírekben, illetve a közösségi médiában, hogy a kft. a Club Aliga egyes területeit le kívánja zárni. Ezzel szemben a valóság az, hogy

a Club Aliga strandjának teljes területe – beleértve a strand közvetlen parti területeit, továbbá a kikötő észak-keleti mólószárát – nem lesz elzárva se a helyi közösség, se az ide látogatók elől,

az ezzel kapcsolatos híresztelések és találgatások valótlanok.

Sőt, a strandot a helyi lakosok és üdülőtulajdonosok

térítésmentesen használhatják,

szemben az önkormányzat által fenntartott stranddal, amelyet a „helybéli fürdőzők” is csak a Club Aligával megegyező díj megfizetése ellenében vehetnek igénybe – tisztázza a cég.

Zajlik a közösségi élet

A fentiek mellett számos civil, főiskolai és sportszövetségi esemény kap ingyenesen lehetőséget arra, hogy rendezvényeket tartson a Club Alig területén, és például értelmi sérült gyerekeket gondozó szervezeteket is támogatnak, hogy ők is élvezhessék a balatoni nyár örömeit.

A Balaton mindenkié, a fiataloké is, akik élvezik a fürdés örömeit. Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A strandra kitérve kiemelik, hogy a PRO-MOT Kft. ezt a területet is természetesen tovább kívánja fejleszteni, amely a látogatók számára egy minőségibb strandolási, sportolási, kikapcsolódási lehetőséget biztosíthat, ez a helyi lakosok és a turisták érdekeit szolgálja.

Egyedülálló volumenű beruházás

Meggyőződésünk, hogy a megújuló Club Aliga számos előnnyel bír a helyiek számára – szögezi le a PRO-MOT Kft., amely a község támogatása céljából tette át idén a székhelyét Balatonvilágosra. Megjegyezték, hogy a környék gazdasága számára értékteremtő lesz az új üdülőközpont.

Az egykori pártüdülő épülete a Balaton partján a Balatonvilágoshoz tartozó Balatonaligán. A múlt árnyai
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

A világosi székhelyen a helyi iparűzési adó és az idegenforgalmi adó befizetésével már a helyi gazdaságot támogatják, ráadásul

a fejlesztésekkel számottevően megnőhet a turistaforgalom a térségben, ami ugyancsak a helyi kisvállalkozásoknak kedvez, és számos új munkahelyet is teremt. A településen várhatóan a PRO-MOT Hungária Kft. lesz a legnagyobb munkaadó, és a tervezett beruházás is egyedülálló volument jelent az önkormányzat életében – összegezte a fejlesztő az alapos tájékoztatást.

Így került magyar kézbe

A ma Club Aliga néven ismert üdülőközpont 1902 óta egy magánkézben lévő üdülőtelep volt, egészen addig, amíg a II. világháborút követően megkezdődött a területen lévő ingatlanok kisajátítása, amelynek eredményeként a „fürdőterületet” zárttá nyilvánították. A rendszerváltozást követően egészen 2006-ig az üdülő állami tulajdonban volt, ekkor a még külföldi befektető tulajdonában álló PRO-MOT Hungária Kft. a terület egy részén tulajdonjogot, illetve a további részeken vagyonkezelői jogot szerzett a magyar állammal kötött vagyonkezelői szerződés alapján. Ekkor kötött szerződést a korábbi vezetőség a balatonvilágosi község önkormányzatával is az akkori cégvezetés által elképzelt fejlesztésekhez kapcsolódva. Ezen időszak alatt semmilyen fejlesztés nem valósult meg a területen, a fokozatosan romló állapotú ingatlanok és az elburjánzó zöld növényzet erodálta a terület szépségét. 2018-ban a korábbi tulajdonos a PRO-MOT Hungária Kft. értékesítését határozta el, amelynek eredményeképpen tavaly került ismét magyarországi befektetők kezébe a Club Aliga – az Appeninn Nyrt. és befektetőtársa révén.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.