időjárás 15°C Klotild 2023. június 3.
logo

Idén is két napot szentelnek a juh- és a bárányhúsnak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.08.03. 16:21

Az utóbbi években mintegy 900 ezerre, 1,1 millióra tehető a magyar juhállomány, és 600-650 ezer bárányt tenyésztenek évente. Az agrárvezetés célja a támogatáspolitikájával az, hogy növelje a juh- és kecsketartási kedvet a gyengébben hasznosítható területeken is. A tárca azt szeretné, ha ismét másfél millió körülire emelkedne a magyar juhállomány – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Balatonszemesen, a Juh- és Kecske Terméktanács tájékoztatóján. Elhangozott:

A juh- és bárányhús fogyasztásának népszerűsítésére az idén ismét megrendezik a báránynapokat, az eseményre augusztus 7–8-án kerül sor.

Az államtitkár ismertette, hogy a kormány anyaállatonként 1250 forint támogatást biztosít, továbbá a juhtenyésztők is élhetnek azzal a napokban megjelenő pályázati lehetőséggel, amely 50 milliárd forintos keretet biztosít állattenyésztő telepek korszerűsítésére. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az életformát is jelentő juhász szakma kihalóban, ez nehézséget jelent az ágazatban, ezért a szakképzésben is nagyobb figyelmet kívánnak fordítani a területre, az állatfaj fenntartására.

Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafõnöke báránypástétomot készít. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Kukovics Sándor, a juh terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy várhatóan októberben alakul meg a Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter a turizmus, a vendéglátás, az agrárium, valamint a kreatív ipar képviselőinek részvételével. Az együttműködés célja az, hogy jobban kihasználják az ágazatok közötti gazdasági, promóciós és pályázati lehetőségeket.

Az igazgató hangsúlyozta azt is, hogy a szezonális termékeknek közvetlenül, a lehető legrövidebb ellátási láncon keresztül – a vendéglátás, a turizmus, a termelés és a táplálkozástudomány közreműködésével – kell eljutniuk a fogyasztókig.

A terméktanács vezetője arról is tájékoztatott, hogy a juhhús egy főre jutó uniós átlagfogyasztása 1,9 kilogramm évente, míg a magyar 0,35-0,38 kilogramm az utóbbi években. A bárányok több mint kilencven százalékát exportálják. Jelenleg 8100 nyilvántartott juhtartó van az ágazatban és három-négyezer olyan kecsketartó, aki két állatnál többel rendelkezik. Ez utóbbi kategória 20-22 ezer család megélhetését biztosítja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.