Jelentősen csökken az Erste-csoport nyeresége idén

Kevesebb mint felére csökkent az Erste nettó eredménye az első félévben

Munkatársunktól
2020. 08. 05. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erste-csoport nettó eredménye az idei első fél évben 293,8 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 731,9 millió euróról – áll az Erste Csoport közleményében. Az első fél évben a nettó kamatbevétel elsősorban Ausztriában, de kisebb mértékben Romániában is nőtt, így 2,9 százalékkal többet, összesen 2,39 milliárd eurót ért el. A nettó díj- és jutalékbevétel 2,4 százalékkal, 956,7 millió euróra esett vissza úgy, hogy a pénzforgalmi szolgáltatásból és hitelezési tevékenységből származó bevétel csökkenését részben ellensúlyozta az egyéb díj- és jutalékbevételek bővülése. A cégcsoport működési bevétele 3,4 százalékkal, 3,47 milliárd euróra csökkent.

A bankcsoport saját tőkéje – a kiegészítő alapvető tőkeinstrumentumok (AT1) nélkül számítva – 19 milliárd euróról 19,2 milliárd euróra nőtt, az elsődleges alapvető tőke (CET1, végleges) 16,3 milliárd euróról 16,4 milliárd euróra emelkedett. Az ügyfélbetétek állománya tovább nőtt – leginkább Csehországban és Ausztriában – így 5,1 százalékos emelkedéssel, 182,7 milliárd eurót tett ki. A hitel/betét ráta 89,6 százalékon állt az előző évi 92,2 százalék után.

Az ezévi nyereség leginkább a kockázati költségek felől kerül nyomás alá. A teljes évet tekintve a kockázati céltartalék mértéke várhatóan az átlagos bruttó ügyfélhitelekhez viszonyítva 65-80 bázisponton alakul majd. Az Erste-csoport igazgatósága annyi kockázati költséget igyekszik megelőlegezni 2020-ban, amennyi csak igazoltnak tűnik a makrogazdasági tényadatok és előrejelzések, a vállalati besorolások alakulása, valamint a lakossági ügyfélportfólió értékelése alapján. A goodwillt érintő leírások hiánya miatt az egyéb működési eredmény várhatóan javulni fog idén 2019-hez viszonyítva, hiszen tavaly jelentős egyszeri hatások jelentkeztek itt. Az adóráta minden valószínűség szerint emelkedni fog, mivel az alacsony adóteherrel rendelkező országokban a nyereségesség visszaesése várható. Összességében 2020-ban a nettó nyereség jelentős mértékű mérséklődésére kell számítani – áll az Erste közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.