időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Kézműves ginnel nemzetközi porondra

Fischer Patricia
2020.08.13. 08:12
Kézműves ginnel nemzetközi porondra

Eredetileg ügyvéd volt, most a szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerésével díjazott gint gyárt egy hazai szeszfőzde társtulajdonosa, akinek a hobbija vált a hivatásává. Tavaly bemutatott termékük idén augusztus elején aranyérmet nyert a londoni Nemzetközi Bor- és Párlatversenyen. A hagyományos összetevők mellett egy kuriózumnak számító alapanyag is kerül a díjnyertes italba, és arra is nagy hangsúlyt helyeznek, hogy a hozzávalókat hazai forrásból szerezzék be.

Másfél évvel ezelőtt dobták piacra, ám a hónap elején elnyerte a szakma legrangosabb elismerését az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke. Az Opera Gin Budapest a Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor- és Párlatverseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) London Dry Gin kategóriában aranyérmes lett. Több mint nyolcszáz gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a 224 indulóból a magyar Opera Gin a negyedik legmagasabb pontszámot szerezte: 100-ból 96-ot. Ezzel több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított. Kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, rá­adásul a 96 pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám

– mondták el a tulajdonosok.

Egy díj jelentőségét gyakran úgy lehet érzékeltetni, hogy az az adott szakma Oscar-díjának számít. Az IWSC esetében azonban talán még ennél is többről van szó: miközben a világ filmiparának éves forgalma nem éri el a százmilliárd dollárt, az IWSC-n versenyző italok piaca évi 1000 milliárd dollárra rúg, és még a borokat leszámítva is eléri a 400 milliárd dollárt. Ennek a piacnak a legfontosabb nemzetközi versenye az IWSC, ahol mintegy 250 szakember bevonásával majdnem fél éven át kóstolják a benevezett italokat, hogy a hagyományosan novemberben rendezett díjátadón kiosszák az arany, ezüst, bronz, illetve köztes fokozatokat, a trófeákat, valamint az egyéb különdíjakat.

A nyertes italt előállító szeszfőzde Újpest peremén, egy ipartelepen található, ez hazánk első olyan szeszfőzdéje, amely kizárólag kézműves gint gyárt – tudtuk meg a tulajdonosoktól. Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra társtulajdonosa (képünkön) először hobbiból képezte magát a szeszes italokkal kapcsolatos szakmai és kulturális tudnivalókból. Eredeti szakmáját tekintve ügyvéd, ám idővel új hivatásaként tekintett erre a területre, és beiratkozott az egyik legnevesebb szakiskolába, a Wine and Spirit Education Trust (WSET) diplomakurzusára. Mára a megszerezhető legmagasabb, 4-es szintű oklevéllel rendelkezik, mellyel hazánkban néhány tucat szakember büszkélkedhet. A szakember érdeklődése az elmúlt öt évben a borok mellett egyre inkább a gin felé fordult. Bejárta két kontinens legjobb kézműveseit, meglátogatta London szinte valamennyi ginfőzdéjét, de Anglia-szerte is rengeteg helyet felkeresett.

Hazánkban is reneszánszát éli az aromás ital
Fotó: Első Magyar Gin Manufaktúra Zrt.

És hogy honnan a név? Az Opera Gin, nem meglepő módon, a neoreneszánsz stílusú Magyar Állami Operaházról kapta a nevét. Dámosy Bálint családja több generáció óta él az Opera közvetlen szomszédságában, és az épületre néző konyhájukban kísérleteztek először. Az ikonikus dalszínházhoz való kötődés, valamint a gin ízvilágát adó tizenegy fűszer gazdagsága indokolta az alkotók tudatos döntését, hogy szakítottak a minimáldizájn alapelveivel, és nem féltek a kézműves gin műfajára egyébként is jellemző túldíszítettségtől – egy bátor döntés, ami tavaly ősszel nemzetközi Red Dot dizájndíjat is hozott az Opera Gin Budapestnek.

Az Opera Gin 2019-ben már eljutott a Vienna Gin Show-ra és a londoni Junipaloozára is. Az alapítók tudatában vannak, hogy nemcsak a saját márkájuk hírnevéért felelősek, hanem sokan a gin reneszánszának letéteményeseiként is tekintenek rájuk, hiszen az angolszász és a német piac után várható volt, hogy Magyarországon is robbanásszerűen nőni fog a gin ázsiója. Éppen ezért a modern manufaktúra egyben látogatóközpont is, ahol a múlt század húszas éveit idéző kellékek között lehet ismerkedni a gin kultúrájával.

A ginek fő alkotóeleme a boróka. A tulajdonosoknak fontos szempont volt, hogy hazai termésből, magas minőséget kínáló beszerzési forrásból származzon a borókabogyó. Saját receptúrájuk kialakításakor a klasszikus ginfűszerek mellett – angelika gyökér, korian­dermag, íriszgyökér, édesgyökér és grapefruithéj – olyan különleges fűszerekhez nyúltak, mint a citronella (vagy más néven vietnami citromfű), ánizsmag, levendula és kubebabors. – Ezeken túlmenően mindenképpen szerettünk volna egy olyan ízt is belecsempészni az Opera Ginbe, ami visszafogottan, elegánsan utal ránk, magyarokra – árulta el Dámosy Bálint. Így esett a választásuk a mákra, melynek fogyasztásában a magyarok világelsők, ugyanakkor a nemzetközi porondon – különösen gin alkotóelemeként – kuriózumnak számít.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.