Százmilliárdokkal bővült egy év alatt a háztartások vagyona

Nettó 52 ezer milliárd forint vagyonnal rendelkeztek a háztartások a második negyedévben, nőtt a készpénzállomány.

Magyar Nemzet
2020. 08. 17. 13:19
null
ATM, készpénz, bankártya,automata
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második negyedév végére 63 191 milliárd forintra nőtt a háztartások pénzügyi vagyona, ami 1823 milliárd forintos növekedés az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 5992 milliárdos a gyarapodás. A háztartások kötelezettségeinek szintje 10 850 milliárd forint volt 367 milliárdos negyedéves növekedéssel, míg az éves változás 1431 milliárd forint emelkedés. Így a kettő eredményeként a nettó pénzügyi vagyon 1456 milliárdos negyedéves növekedéssel 52 341 milliárd forintra nőtt – emelte ki Horváth András.

A Takarékbank elemzője kifejtette, hogy a vagyonnövekedésben tranzakciós alapon jelentős szerepet játszott, hogy a készpénzállomány ismét 225 milliárd forinttal nőtt, ezenfelül 447 milliárd forinttal nőtt a látra szóló betétek állománya és 56 milliárddal a lekötött betéteké. Továbbra is kiugró dinamikával, 407 milliárd forintért vásárolt hosszú lejáratú, míg 238 milliárddal csökkentette a rövid lejáratú kötvényállományát a lakosság. A tőzsdei részvények esetében 133 milliárd forinttal nőtt az állomány, továbbra is megpróbálja meglovagolni a lakosság a masszív esésekből eredő jó beszállókat, míg a befektetési jegyek negyedéves nettó tranzakciója plusz 55 milliárd forint volt, biztosításokba pedig 77 milliárd forintnyi állományt tettünk be.

Több a készpénz a lakosságnál
Fotó: Kurucz Árpád

A hitelkötelezettségek teljes állománya tranzakciós alapon 289 milliárd forintos pluszt mutatott, ezen belül a rövid lejáratú hitelek állománya 27 milliárddal csökkent, míg a hosszú lejáratú, elsősorban ingatlan- és hosszabb lejáratú személyi hitelek állománya ismét kiugró mértékben, 315 milliárddal emelkedett, amit az aktív ingatlanhitelezés mellett a babaváró hitelek felfutása eredményezett.

Európai összehasonlításban a magyar háztartások kifejezetten pozitív képet mutatnak a kötelezettségekkel csökkentett pénzügyi vagyont tekintve.

Az alapvető trend változatlan a háztartási vagyonszerkezetet tekintve, a teljes állomány továbbra is dinamikusan növekszik, amiben az elmúlt negyedévben szerepe volt a vírushoz kapcsolódó állami kompenzációs programok kifizetéseinek is, a készpénz továbbra is növekszik, a lakossági állampapírokat aktívan vásárolják a háztartások és a hitelfelvétel is egyre élénkebb. Ezenfelül a vagyonszerkezetet értelemszerűen az általános hazai és globális makrogazdasági környezet mozgatta, az első negyedévben látott piaci beszakadások a negyedév végére erősen megjelentek a piaci folyamatoknak kitett eszközök árfolyamaiban, és ez a második negyedévben a piaci folyamatoknak megfelelően jelentős pluszt mutató átértékelődések formájában többségében vissza is korrigált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.