időjárás 14°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Panorámaliftekkel és függőkerttel nyílik meg a budai Széllkapu

Magyar Nemzet
2020.08.20. 15:14
Panorámaliftekkel és függőkerttel nyílik meg a budai Széllkapu

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílik meg a budai Széllkapu-beruházás csütörtökön, az új fővárosi zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is – hangzott el a Millenáris Nonprofit Kft. sajtóeseményén.

A sétautak találkozási pontjánál álló, gomba formájú, tetejükön napelemekkel felszerelt építmények a budai Széllkapu parkjában a megnyitó előtt 2020. augusztus 20-án MTI/Soós Lajos

A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel – ismertette a távirati iroda. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznyefa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. – Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot – közölte Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a helyszínen.

– A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemekkel helyeztek. Így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló, kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolószámát – emlékeztetett Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezője.

Létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is
MTI/Soós Lajos

A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásítófúvókákkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbeton lapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak – olvasható a szervezők közleményében.

A kormány 2013-ban döntött arról, hogy az elhanyagolt 2,5 hektáros telket revitalizálja és befejezi a Millenáris-projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019 szeptemberében készült el.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.