Százezer kismama akár azonnal visszatérne a munkaerőpiacra

Az édesanyák elvárásai között jellemzően otthonról végezhető tevékenység és kellően rugalmas munkaidő szerepel.

Magyar Nemzet
2020. 08. 17. 15:16
null
Az otthoni munkavégzés akár 100 ezer kismamát is munkavállalásra ösztönözbe Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kismamák 28 százaléka, mintegy százezer ember vállalna munkát, ha a munkavégzés feltételei számukra megfelelőek lennének, jellemzően otthonról végezhető tevékenység és kellően rugalmas munkaidő szerepel az elvárásaik között –- derül ki a Babadirect Kft. 4200 kismama megkérdezésével készült kutatásából, amelyet hétfőn juttattak el a távirati irodához.

Az otthoni munkavégzés akár százezer kismamát is munkavállalásra ösztönözne
Fotó: Havran Zoltán

A közleményben Bayer Péter, a Babadirect Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a karantén alatt gyorsan teret nyert a távmunka, ezért szakmai körökben ismét feltámadt a remény, hogy ez a 100 százezer emberből álló munkaerőpiaci tartalék végre mozgósíthatóvá válik.

Optimizmusra ad okot, hogy a felmérés szerint a kismamák meglepően sok időt töltenek önképzéssel. A dolgozni vágyó nők hatvan százaléka aktívan foglalkozik önképzéssel.

Legtöbbet – napi 1,8, illetve 1,7 órát – azok, akik szakmunkásként vagy nyolc általánost végeztek. Némileg kevesebbet – 1,5, illetve 1,4 órát – az érettségizettek, illetve a főiskolát vagy egyetemet végzettek. Hozzátették, ezek az arányok leképezik a piaci elvárásokat, különösen azt, ami a távmunkában történő foglalkoztathatóságot illeti A közlemény szerint ugyanakkor a dolgozni vágyó több mint százezer kismamánál nagyobb munkaerőpiaci tartalékot feltételezni ebben a csoportban túlzás lenne. A felmérésből – amely nem reprezentatív – ugyanis az is kiderül, hogy a nem dolgozó kismamák több mint fele nem is szándékozik munkát vállalni.

A felmérés szerint a legfeljebb ötéves gyereket nevelő kismamák 21 százaléka dolgozott a járvány vége felé: 13 százalékuk bejárt dolgozni, 8 százalékuk pedig távmunkában végezte el a munkahelyi feladatait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.