Brüsszel kényszerítette ki az adóemelést

A jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára jövő áprilisban, mégpedig a jövedéki adó jelentős emelkedése miatt. – A magyar közteher két és fél éve alacsonyabb, mint az unió által meghatározott minimális mérték, Brüsszel pedig lépéseket tett az adóemelés kikényszerítéséért. A változtatás így elkerülhetetlen – mondta lapunknak az adóügyi államtitkár. Izer Norbert megjegyezte: a kormány azt szeretné, hogy az EU igazságosabb jövedéki adórendszert alakítson ki, s vegye figyelembe például a helyi kereseti viszonyokat és a tagállamok adószabályait.

Jakubász Tamás
2020. 10. 17. 7:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január 1-jén és április első napján is emelkedik idehaza egyes dohánytermékek jövedéki adója – erről szól a napokban benyújtott adótörvény tervezete. – Magyarországnak nincs választása, az adóemelést az uniós szabályok írják elő – mondta a Magyar Nemzetnek az adóügyi államtitkár, amikor a változtatás okairól kérdeztük.

Izer Norbert felidézte: 2018 elején drasztikus emelést kellett volna végrehajtani idehaza, de a kormány elzárkózott a nagymértékű és azonnali adóemeléstől, s a lépcsőzetes növelés mellett döntött. Ugyan az elmúlt két és fél évben öt alkalommal nőtt idehaza a közteher, de a cigaretta jövedéki adója még így sem éri el azt a minimális mértéket, amelyet a közösségi szabályok meghatároznak.

– Az adóemelés kikényszerítéséért Brüsszel már két évvel ezelőtt kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen, a változtatás immár elkerülhetetlen. Magyarország, ameddig tudott, ellenállt és próbálta meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy igazságosabb jövedéki adórendszerre lenne szükség – fogalmazott az államtitkár, majd magyarázatként megjegyezte: a cigaretta adóztatásának uniós rendelkezései több fontos szempontot sem vesznek figyelembe. Nem kap jelentőséget az egyes tagállamok adórendszerei közötti különbözőség, ahogy az sem, hogy az uniós országokban eltérőek a kereseti viszonyok, az úgynevezett vásárlóerő. – A német vagy a svéd polgárok anyagi mozgásterét kár is összevetni a román vagy a bolgár fogyasztók lehetőségeivel – jegyezte meg Izer Norbert. De nem jelenik meg az uniós szabályokban az sem, hogy az EU keleti határánál fekvő tagországok, amilyen Magyarország is, komoly küzdelmet folytatnak a cigarettacsempészettel, a feketekereskedelemmel.

A változtatásokról szólva Izer Norbert elsőként a cigaretta jövedéki adójának alakulásáról beszélt.

Izer Norbert: A cigaretta ügyében nem lehetett tovább halogatni az adóemelést.
Fotó: Bach Máté

A parlament előtt fekvő javaslat alapján ennél a termékkörnél januárban 7,3 százalékos adóemelés következne be, amelyet áprilisban újabb 4,8 százalékos követne. Egy doboz cigaretta átlagára emiatt minimum 174 forinttal emelkedhet majd.

– A cigaretta adójának növelése ugyanakkor más dohánytermékek adóját is feljebb srófolja – jegyezte meg az államtitkár. Elsősorban a fogyasztási, vagy más néven sodródohány kerülhet szóba, a dohány ugyanis a cigaretta helyettesítő terméke. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az, hogy abban az időben, amikor a dohány jóval olcsóbb volt a cigarettánál, igencsak megugrott a dohány forgalma. – A dohány ötvengrammos csomagjának átlagárát az adóemelés – jövőre, két lépcsőben – összesen 184 forinttal növelheti – mondta az államtitkár.

Mint megtudtuk, nem csak a hagyományos füstölnivalók adójához nyúl hozzá a kormány. – Az unióban már dolgoznak azon, hogy az új típusú termékek, így az elektronikus cigaretta, a füstmentes nikotintasak és a hevített dohányrúd adószabályait is egységesítsék, s ezeknél is legyen minimum adóteher – mondta az államtitkár, majd hozzátette: igazodva a szomszédos államok adópolitikájához, az igazságos adóterhelés érdekében hazánk ezekre a termékekre már jelenleg is vet ki jövedéki adót. A dohányt nem, csak nikotint tartalmazó, íny mellé helyezendő tasakoknál például jövőre a fogyasztási dohányéval azonos adóemelés következhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.