Nagy István: Tűrhetetlen Frans Timmermans fenyegetőzése

Elfogadhatatlan, hogy a járvány közepette kilátástalan helyzetbe sodorja a gazdákat Frans Timmermans.

Nagy Kristóf
2020. 11. 16. 18:25
null
Frans Timmermans zöldcéljaival kilátástalan helyzetbe taszítaná az európai gazdákat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmibe venné a Mezőgazdasági és Halászati Tanács és az Európai Parlament több mint két éves munkáját, és teljes bizonytalanságba taszítaná az európai uniós gazdák százezreit Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke, ha visszavonná a bizottság Közös Agrárpolitikára (KAP) vonatkozó javaslatát – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

Frans Timmermans zöldcéljaival kilátástalan helyzetbe taszítaná az európai gazdákat
Fotó: Kurucz Árpád

A tárcavezető az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint felidézte:

Frans Timmermans az elmúlt napokban külföldi sajtóorgánumoknak tett nyilatkozataiban az uniós Közös Agrárpolitikára vonatkozó bizottsági javaslatok visszavonásával fenyegetőzött, ha nem valósulnak meg az általa vizionált, a gazdák számára teljesíthetetlen zöld célok.

Nagy István szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a Bizottság ügyvezető alelnöke a Covid-19 járvány okozta rendkívüli helyzetet figyelmen kívül hagyva fenyegetőzik a javaslatok visszavonásával.

– Az eddigi jelek szerint Timmermanst hidegen hagyja a mezőgazdaság. Ennek ékes bizonyítéka, hogy teljes mértékben semmibe veszi a tagállamokat.

Hivatalba lépése óta egyetlen egy alkalommal vett részt a Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülésén, akkor bevezető beszédét követően egyéb elfoglaltságra hivatkozva egyetlen miniszteri hozzászólást sem meghallgatva, sietve eltávozott.

Timmermans ahelyett, hogy érdemi egyeztetést folytatna, a médián keresztül üzenget. Megfogalmazódik a kérdés, hogy a bizottság alelnöke milyen jövőképet szán az európai termelőknek? – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Nagy István felidézte: Az idén tavasszal nyilvánosságra hozott Termőföldtől az Asztalig- és a Biológiai Sokféleségről szóló stratégiáknak lehetőséget és nem teljesíthetetlen terhet kell jelenteniük az európai gazdák számára.

A tárcavezető hozzátette: egyértelmű, hogy a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia a klímaváltozás elleni küzdelemhez, azonban el kell kerülni a teljesíthetetlen célszámok előírását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.