Júliustól minden terméknél kötelező a magyar használati útmutató

Felszámolják azt a sokakat bosszantó jelenséget, hogy a magyarországi üzletben, webáruházban vásárolt termék mellett – még ha drágább, bonyolultabb műszaki eszközről, bútorról is van szó – nem feltétlenül talál a vevő magyar nyelvű használati útmutatót, hanem csak más piacok nyelvén összeállított leírást, gyakran pedig még azt sem.

Thurzó
2021. 01. 31. 7:44
Minden tizedik vásárló vett fel hitelt a karácsonyi ajándékra
Minden tizedik vásárló vett fel hitelt a karácsonyi ajándékra Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A családok, gyermekek védelmét, a termékek biztonságos használatát szolgálja az az új, vásárláskor fontos kötelezettség, hogy 2021 júliusától minden termék mellé magyar nyelvű használati útmutatót kell mellékelni. Ennek nem kell papíralapúnak lennie, a szükséges tájékoztatás elektronikus úton is elküldhető a fogyasztónak – ismertette az új szabályt Cseresnyés Péter.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára azt is jelezte, hogy júliustól bővülnek a hatóság jogosítványai:

a termékbiztonság területén például úgy, hogy a vásárlók érdekében a fogyasztóvédelem elrendelheti egy honlap blokkolását, ha az veszélyes árucikket forgalmaz.

– Ez több lépcsőben úgy valósul majd meg, hogy súlyos termékkockázat esetén külön hatáskörben az ellenőrök figyelmeztetést jelentethetnek meg az online oldalon, ám ha ezzel nem érik el a kívánt eredményt, eltávolíthatják a tartalmat. Végül arról is határozatot hozhat a hatóság, hogy korlátozzák a honlapra, applikációba való belépést – részletezte.

Cseresnyés Péter szerint a nyártól azért is válnak hatékonyabbá a piacfelügyeleti ellenőrzések, mert több szerepet szánnak a vállalkozások önálló intézkedéseinek, például az önkéntes termékvisszahívásnak. – Ez a jogszabály szerint úgy történik majd, hogy ha az akkreditált laborok megállapítják, hogy egy termék veszélyes, azt elsőként a forgalmazónak, kereskedőnek jelzik, aki ez alapján mérlegeli, hogy visszahívja-e a kifogásolt árucikket a forgalomból és a vásárlóitól. A hatóság csak akkor jár el helyette, ha ezt elmulasztja – mutatott rá a szaktárca államtitkára.

Áramütés helyett visszahívás

Tavaly több mint kétezer-ötszáz laboratóriumi vizsgálat zajlott a fogyasztóvédelemben, ennek nyomán a hatóság közel kétszázféle veszélyes árucikket vont ki a forgalomból, ezek zöme jellemzően gyermekjáték, lámpatest, kisebb háztartási eszköz, például hajszárító. A kétes termékek közül csaknem százhatvan kimondottan súlyos kockázatot hordozott, ezért azokat még a vásárlóktól is vissza kellett vonni. Fontos az elővigyázatosság: ezekkel a termékbevonásokkal megakadályozták, hogy használat közben – a leggyakoribb esetekből kiindulva – ne történjen áramütés, fulladás, égési sérülés vagy szemkárosodás. A covid évében főként a nagy tömegben vizsgált védőeszközökből – szoros együttműködésben a vámhatósággal – a korábbi húszszorosára, esetszámban a hatmillió közelébe növelték a határon megállított árucikkek arányát – közölte az ITM.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.