Szépen ívelt felfelé szerdán a forint a piacon

Estére a befektetők megnyugodtak, hogy a demokrata irányítású szenátussal Joe Biden véghez viheti gazdaságélénkítő lépéseit.

Horváth Éva
2021. 01. 06. 20:25
null
Néhány hete már izgalmas napokat élhetnek át a devizapiac szereplői Fotó: KALLUS GYORGY Forrás: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Figyelemre méltó pályát futott be a tegnapi nap folyamán a hazai fizetőeszköz a nemzetközi piacokon. Az amerikai szenátust érintő várakozások miatt gyengélkedő dollárral szemben a forint a nap közepén átmenetileg még a 290-es szint alá is lecsúszott, és nagyon közel járt ahhoz, hogy új másfél éves csúcsot döntsön meg.

Az euró még látványosabban izmosodott a nap folyamán, s az 1,23-as szint feletti árfolyammal megközelítette a hároméves rekordját a zöldhasúval szemben. Ennek tükrében pedig külön hangsúlyos a forint tegnapi produktuma a közös uniós deviza mozgásához viszonyítva:

a magyar nemzeti valuta árfolyama szerdán napközben bő kéthetes csúcson, csaknem 357 forintos szinten is járt a bankközi piacon az euróval szemben.

Továbbá jól teljesített a forint a régiós társaihoz képest is: árfolyama a december elejihez mérten megközelítőleg egy százalékkal kúszott feljebb a cseh koronához képest, egyre inkább lefaragva a két pénznem közötti távolságot. A lengyel zloty eközben egy százalék körül gyengült az euróhoz képest.

A hét közepén ismét izgalmas napokat élhetnek át a devizapiac szereplői
Fotó: Világgazdaság/Kallus György

Az erősödő euróval szemben is átmenetileg új csúcsra érő forint lendülete aztán a délután folyamán, az új amerikai hírekre – s a dollár némi erősödésére – kifulladt, és az árfolyama 359 közelébe esett vissza. Ekkorra a befektetők gyakorlatilag megnyugodtak, hogy az amerikai szenátus is demokrata irányítás alá kerülhet, és így Joe Biden véghez viheti gazdaságélénkítő lépéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.